Marit Bjørgen (2000 – 2018)

Med många titlar i bagaget är den norska längdskidåkaren Marit Bjørgen känd över hela världen för sin passion och sina otroliga prestationer för sporten. Den 37-åriga norska superstjärnan i längdskidåkning i total och sprint föddes i Trondheim, Norge, en plats som är känd för att producera skidatleter i världsklass.

Marit Bjørgen vann otaliga titlar för sitt land. Hon ligger på första plats i alla tiders världscupranking i längdskidåkning med 114 individuella segrar i bagaget. Dessutom tog den kvinnliga norska superstjärnan 184 pallplatser i världscupen i längdskidåkning. Hon vann också 26 medaljer vid FIS Nordiska världsmästerskapen i skidskytte på 10 km, 30 km, förföljelse, sprint, stafett och lagsprint.

Dessutom har Marit Bjørgen tagit 15 medaljer vid de olympiska vinterspelen i tävlingarna 10 km, 30 km, förföljelse, sprint, stafett och lagsprint. Av dessa medaljer är det 8 guld-, 4 silver- och 3 bronsmedaljer.

Obs: Vi har även tagit med henne i vår lista över de mest inspirerande kvinnliga längdskidåkarna.

Bjørn Dæhlie (1989 – 1999)

Bjørn Dæhlie är en före detta norsk längdskidåkare och numera affärsman. Den 54-årige mannen representerade Norge i många tävlingar i längdskidåkning från 1992 till 1999. Han är en av de mest framgångsrika manliga längdskidåkarna genom tiderna.

Under sin framgångsrika karriär vann Dæhlie 29 medaljer vid OS och VM tillsammans. Vid OS vann han 8 guld- och 4 silvermedaljer i 10 km, förföljelse, 30 km, 50 km och stafett. På samma sätt vann Dæhlie 9 guld-, 5 silver- och 3 bronsmedaljer i 10 km, 15 km fristil, förföljelse, 30 km, 50 km och stafett vid världsmästerskapen. Han vann också den nordiska världscupen 6 gånger medan han slutade tvåa 1994 och 1998.

På grund av en ryggskada i en rullskidåkning avslutades dock Dæhlies skidkarriär tidigt. Han meddelade sin pensionering 2001. Sedan dess har Bjørn Dæhlie blivit en framgångsrik affärsman och en kulturell stjärna i Norge. Han har figurerat i många reklamkampanjer och har ett eget märke för skidkläder.

Johannes Høsflot Klæbo (2016 – nu)

25-årige Johannes Høsflot Klæbo är ännu en norsk längdskidåkare som är känd för sin passion och entusiasm för sporten. Den norska superstjärnan är den yngsta mannen i historien som vunnit en FIS världscup i längdskidåkning, en Tour de Ski VM-tävling och en olympisk tävling.

I sin debut vid vinter-OS 2018 tog han tre guldmedaljer i herrarnas sprint, lagsprint och 4×10 stafett. Vid världsmästerskapen vann han 3 guld i individuell sprint, lagsprint och 4×10 stafett och ytterligare ett brons i en sprinttävling.

Klæbos exceptionella färdigheter leder också till att han blir den mest framgångsrika manliga sprintern i VM-historien under VM 2019-2020. Han innehar också rekordet för flest individuella segrar (47), totala titlar (2) och sprinttitlar (4) som vunnits. För närvarande är han den mest framgångsrika manliga totalsegraren genom tiderna.

Gunde Svan (1982 – 1991)

Den tidigare svenske mästaren Gunde Svan anses vara en av de bästa längdskidåkarna genom tiderna. 59-åringen representerade Sverige i många internationella tävlingar och tog många titlar.

Vid de olympiska vinterspelen tog han 6 medaljer med 4 guld, 1 silver och 1 brons i 15 km, 30 km, 50 km och stafett. Dessutom vann den svenska superstjärnan 7 guld, 3 silver och 1 brons i fristil, 30 km, 50 km och stafett vid FIS Nordiska skid-VM.

Svan stod också som segrare i ett 15 km- och två 50 km-tävlingar vid skidfestivalen Holmenkollen. Dessutom fick han Svenska Dagbladets guldmedalj 1984 och Holmenkollenmedaljen 1985.

Petter Northug (2005 – 2018)

Petter Northug är en 36-årig före detta norsk längdskidåkare och dubbel olympisk mästare. Han är känd för sina anmärkningsvärda skidkunskaper och sitt excentriska beteende utanför snön. Med sina färdigheter vann Petter flera medaljer för Norge i flera internationella tävlingar i längdskidåkning.

Han har totalt 20 medaljer från världsmästerskap och vinter-OS i sitt namn. Dessa inkluderar 13 guld- och 3 silvermedaljer i 15 km, 30 km, 50 km, sprint, lagsprint och stafett vid skid-VM. Han har också 2 guld-, 1 silver- och 1 bronsmedalj i 50 km lopp, stafett, sprint och lagsprint vid de olympiska spelen.

Dessutom har Petter Northug också uppnått 18 individuella segrar i FIS världscupen i längdskidåkning, med 13 pallplatser. Han är också rekordhållare för sina imponerande 13 etappsegrar i Tour de Ski-tävlingen.

Therese Johaug (2007 – 2022)

Therese Johaug är en norsk längdskidåkare som räknas till de mest kända idrottarna i Norge. Vid flera tillfällen har den 33-åriga skidåkaren representerat Norge i disciplinen total- och sprintskidåkning vid skid-VM och OS. Hon har säkrat 10 guldmedaljer för individuella segrar och 3 guldmedaljer i stafett.

Hennes karriär tog dock stopp när hon i oktober 2016 testades positivt för att ha använt en prestationshöjande drog. Följaktligen stängdes Johaug av i 18 månader. Detta är dock inte slutet för henne, eftersom hon för närvarande siktar på en comeback.

Dario Cologna (2007-2022)

Den fyrfaldige olympiske mästaren Dario Cologna är Schweiz mest populära maestro i längdskidåkning på total och distans. Under sin 15-åriga framgångsrika karriär har Dario åstadkommit minnesvärda segrar i internationella tävlingar i längdskidåkning.

Bland sina framgångar har 35-årige Dario fyra världscupsegrar i bagaget. Han har också vunnit fyra olympiska guldmedaljer i 15 km individuell och 30 km skiathlon. Dessutom tog han 1 guld- och 2 silvermedaljer i 30 km skiathlon och 50 km masstart vid världsmästerskapen.

Han har också 4 segrar i Tour de Ski-tävlingen. Dario meddelade dock sin förtida pensionering efter säsongen 2021-2022 trots sin framgångsrika karriär.

Justyna Kowalczyk (2002 – 2018)

Justyna Kowalczyk är en polsk längdskidåkare som är känd för sina imponerande prestationer i total- och sprintdiscipliner i världscupen. Den 38-åriga längdskidstjärnan är tvåfaldig olympisk mästare och världscupmästare och har representerat Polen sedan 2000.

Kowalczyk är den enda skidåkare som vunnit Tour de Ski fyra gånger i rad. Hon delar också rekordet att vinna FIS världscupen i längdskidåkning tre gånger i rad med Marjo Matikainen. Justyna Kowalczyk är dessutom rekordhållare med 14 segrar och 29 pallplatser i Tour de Ski. Hon vann även Vasaloppet för damer 2015.

Thomas Wassberg (1982 – 1988)

Thomas Wassberg är en av 1980-talets mest framgångsrika svenska längdskidåkare totalt sett, känd för sin snabba åkningsstil. Han har många segrar och medaljer under sitt namn i olika tävlingar. 65-åringen säkrade fyra olympiska guldmedaljer i 15 km, 50 km och stafett. Wassberg var också olympisk flaggbärare för sitt land 1988.

Dessutom tog han 3 guld-, 3 silver- och 1 bronsmedalj i 15 km, 30 km, 50 km och stafett vid FIS Nordiska världsmästerskapen i skidåkning. Han vann även 15 km-loppet två gånger och 50 km tre gånger vid Holmenkollen skidfestival.

Thomas Wassberg tilldelades Holmenkollenmedaljen 1980. Dessutom säkrade han en Svenska Dagbladet-guldmedalj. Sedan pensioneringen har den svenska stjärnan figurerat i Sveriges Radio och flera TV-sändningar.

Bill Koch (1976 – 1984)

Den 66-årige Bill Koch är en amerikansk overall längdskidåkare som är känd för sina klassiska prestationer på internationell nivå. Han är den första amerikanska längdskidåkaren någonsin att vinna en medalj i en internationell tävling genom att säkra tredjeplatsen i junior-EM.

Hans viktigaste bedrift var dock inte hans atletiska prestationer, utan hans uppfinningsrikedom och teknik för att fullända och popularisera en ny teknik för längdskidåkning som i dag är känd som skate skiing. Tidigare var det bara traditionella diagonala steg (klassisk skidåkning), men när FIS gradvis insåg populariteten och den dolda potentialen i skatestilen tillät de nya fristilstävlingar att ingå i internationella tävlingar i längdskidåkning.

Vid FIS:s världsmästerskap i nordisk skidåkning 1982 vann han en bronsmedalj i 30 km-tävlingarna. Han blev också den första icke-europeiska kandidaten som fick en medalj i längdskidåkning vid ett VM-evenemang. Han har en silvermedalj för att han placerade sig på andra plats i 30 km-tävlingen vid de olympiska vinterspelen 1976. Vid de olympiska vinterspelen 1992 var Bill dessutom flaggbärare för USA.

Aleksander Bolshunov (2017 – nu)

Aleksander Bolshunov är en 25-årig rysk längdskidåkare som är känd för sitt engagemang i sin professionella karriär. Han är en tvåfaldig vinnare av de 14:e och 15:e Tour de Ski-tävlingarna. Bolshunov är också den första manliga post-sovjetiska världscupmästaren, som stod som segrare i världscuperna 2020 och 2021.

Bolshunov har representerat Ryssland i tävlingar i längdskidåkning på total- och distansnivå vid de olympiska spelen och i världscupen. Hittills har han vunnit 4 medaljer vid OS, varav 3 silvermedaljer i 50 km masstart, stafett och lagsprint och 1 bronsmedalj i sprinttävlingen.

Den ryske superstjärnan har också vunnit 8 medaljer vid världsmästerskapen med 1 guldmedalj i 30 km skiathlon, 6 silvermedaljer i 50 km masstart, stafett och lagsprint samt ytterligare ett brons i lagsprint.

Herman ”Jackrabbit” Smith-Johannsen (1875 – 1987)

Herman Smith-Johannsen var en norsk skidåkare som introducerade längdskidåkning i Kanada och Nordamerika. Han ansågs i sin ungdom vara en av de bästa norska skidåkarna genom tiderna. Johannsen hyllas över hela världen för att ha främjat längdskidåkning och inspirerat generationer av skidåkare i Kanada under sina 111 levnadsår. Han erkänns också för att ha byggt flera skidspring och skapat spår på många platser i Kanada. Jackrabbit Ski Trail och Cross Country Canada’s Jackrabbit-programmet i Kanada är uppkallade efter Johannesen.