Andy Murrays senaste veckans första utgång i en Grand Slam-turnering avskräckte honom inte. Den trefaldige major-mästaren tror fortfarande att han kan gå på tå med de bästa i herrtennis – även efter två höftoperationer, även när åren utan en resa förbi tredje rundan i någon av sportens största evenemang drar ut på tiden.

Efter att ha åkt ut i det skedet av U.S. Open med en förlust på 6-4, 6-4, 6-7 (1), 6-3 över mer än 3 1/2 timme mot Matteo Berrettini, finalist i Wimbledon 2021, valde Murray att se det positiva i det hela.

”Jag har en höft i metall. Det är inte lätt att spela med det. Det är verkligen svårt. Jag är förvånad över att jag fortfarande kan tävla med killar som är helt uppe i toppen av spelet”, sade den 35-årige Murray och vilade huvudet på sin vänstra hand. ”Matcher som den här är jag verkligen stolt över att jag har arbetat mig in i en position där jag kan göra det. Jag är verkligen besviken över att jag inte kom över linjen i dag. Men jag blir påmind, typ, `Det här är första gången som du har tagit dig till tredje rundan här sedan 2016′. Det har gått sex år. Det har varit sex svåra år för mig.”

Berrettini, en storspelare som nådde semifinal 2019 på Flushing Meadows, dominerade på nästan alla statistiska sätt på Arthur Ashe Stadium, timmar innan den 23-faldiga Grand Slam-titelvinnaren Serena Williams skulle ta sig an Ajla Tomljanovic i den tredje omgången.

Williams lockade ännu en stor publik till sitt uppvärmningspass, och högljudda jubelstötar utbröt emellanåt efter hennes bästa slag.

”Yeah, let’s go baby!” skrek en supporter efter att Williams följt en bra serve med en kraftfull backhand längs linjen. Hon avslutade kort därefter och vinkade till fansen när hon gick iväg mot Ashe, där hennes match ligger ungefär en timme bort.

Coco Gauff, en 18-årig amerikan som nådde finalen i Franska öppna i juni, tog sig för första gången till fjärde omgången i US Open med en seger på 6-2, 6-3 över Madison Keys, tvåan i New York 2017 och seedad 20:e i år.

Gauffs match slutade lite mer än en timme innan Williams-Tomljanovic skulle börja — och därför tittade tonåringen lite framåt.

”Jag vet att hon är på min sida av lottningen”, sade Gauff om Williams, som hon nämner som en idol och inspiration och som hon gärna skulle vilja få chansen att möta. ”Förhoppningsvis kan vi båda fortsätta att vinna. Det har varit en livslång dröm för mig att det ska hända.

Gauff möter nu Zhang Shuai, som slog ut Rebecca Marino med 6-2, 6-4.

Den regerande mästaren Daniil Medvedev skulle enligt planerna möta Wu Yibing från Kina i Ashe som avslutning på kvällen.

I andra händelser under dagen kom Wimbledonfinalisten Ons Jabeur tillbaka för att besegra nummer 31 Shelby Rogers med 4-6, 6-4, 6-3 och undvika den typ av tidig avslutning av en högt rankad kvinna som har fyllt den första spelveckan vid årets sista stora turnering. Nummer 2 Anett Kontaveit (som förlorade mot Williams), nummer 3 Maria Sakkari och nummer 4 Paula Badosa är alla redan borta, liksom 2021 års mästarinna Emma Raducanu och 2021 års tvåa Leylah Fernandez. Nummer 1 Iga Swiatek och nummer 5 Jabeur har erbjudit lite av det förväntade.

Jabeur nådde fjärde omgången i New York för första gången efter att ha gått 0-3 i tredje omgången sedan 2019.

”Äntligen”, sa Jabeur. ”Jag vet att jag inte spelar bäst på hardcourt, men det är alltid fantastiskt att se hur jag förbättrar mig, hur jag tänjer på mina gränser.

Därefter möter hon nr 18 Veronika Kudermetova, som bara behövde 47 minuter för att besegra Dalma Galfi med 6-2, 6-0.

I herrarnas turnering besegrade Casper Ruud, tvåa i Franska Öppna, 29:e-seedade Tommy Paul i fem set, medan nummer 27 Karen Khachanov gick vidare när hans motståndare, Jack Draper, slutade spela i tredje set på grund av en skadad hamstring.

Den 13:e-seedade Berrettini gick vidare och möter Alejandro Davidovich Fokina på söndag genom att slå fler ess än den oseedade Murray, 18-5, leverera betydligt fler totala vinnare, 55-24, och ackumulera 15 breakbollar, omvandla fem, medan han bara mötte fyra.

Murrays sammanfattning: ”Jag servade ganska dåligt under en stor del av matchen.

Han vann sin första Slam-trofé i U.S. Open 2012 och lade sedan till titlar i Wimbledon 2013 och 2016 och blev den förste britten att triumfera där sedan 1930-talet. Murray tog sig till plats 1 på rankingen 2017; det var också sista gången han nådde fjärde rundan i en major, vilket han gjorde på All England Club.

”Tyvärr har jag aldrig spelat mot honom när han var nr 1, men hans nivå verkar väldigt hög just nu. Han är superintelligent. Han läser spelet väldigt bra. … Han fick mig att svettas mycket”, sade Berrettini efter en match som avbröts i cirka fem minuter medan sjukvårdare tog hand om en åskådare. ”Han rör sig fortfarande bra. Han har mycket styrka i benen. Jag ser honom i gymmet hela tiden.””

Det första ingreppet i hans höft kom i början av 2018, och antagandet av de flesta, inklusive Murray, var att han skulle behöva gå i pension. Sedan kom en andra operation, för att installera metallimplantatet, i januari 2019.

”Massor av människor sa till mig att jag inte skulle kunna spela igen. Och många sa att jag skulle kunna slå tennisbollar men inte tävla professionellt igen. Det var nonsens”, sade han på fredagen, ”och jag vill se hur nära jag kan komma tillbaka till toppen av spelet.