Några kilometer efter starten i Elche visade Remco Evenepoels effektmätare redan att det skulle bli en bra dag, men han insåg inte riktigt hur bra förrän han fördes bakom podiet i mål i Alicante.Evenepoel har lyckats med i stort sett allting hittills i denna Vuelta a España, men han kunde inte riktigt lyckas kväva ett leende när han informerades om tidsgapet till Primoz Roglič (Jumbo-Visma) medan han värmde sig i en kylväst efter 10:e etappen.Hans Vuelta-utmaning, noggrant kalibrerad av QuickStep-AlphaVinyl sedan förra vintern, hade länge varit inriktad på den här 30,9 km långa tidskörningen på välkända, panflakade vägar på Costa Blanca. Evenepoel misstänkte att han skulle kunna vinna etappen och vinna mark på sina rivaler i den allmänna klassificeringen, men han förväntade sig knappast att lägga 48 sekunder på Roglič, mannen som har vunnit de tre senaste upplagorna av loppet.”48? Ja, det är en stor överraskning”, sade Evenepoel, som nästan gjorde en dubbel tolkning. ”Jag såg att min lagkamrat Remi [Cavagna, third at 1:00] gjorde det mycket bra. Det var perfekt att han gjorde en så bra tidtagning för mig, för när jag fortfarande satt i bussen kunde jag se att alla saktade ner på sista delen jämfört med hans tid. Jag visste att jag bara behövde trycka på en kraft hela tiden eftersom det var platt med en superhård avslutning.”Evenepoel körde i genomsnitt cirka 55,676 km/h i en uppvisning som både var en uppvisning i kraft och en studie i tempo. Vid den första mellanliggande kontrollen efter 10 km var han redan 21 sekunder före Roglič, en lucka som vid 20 km utökades till 37 sekunder. Han skulle lägga till ytterligare 11 sekunder på det sista loppet längs kusten för att utöka sitt totala försprång på slovenen till 2:41.Enric Mas (Movistar) är nu trea på 3:03, med Carlos Rodriguez (4:e på 3:55) som den enda andra cyklisten inom fyra minuter från sin maillot rojo. Simon Yates (BikeExchange-Jayco) är nästan fem minuter efter, João Almeida (UAE Team Emirates) är nästan sju minuter efter. Evenepoel kan inte längre låtsas att en etappseger eller en hög totalplacering är toppen på hans ambitioner. Den här Vuelta är nu hans lopp att förlora.”Jag har en stor ledning och jag har en bra känsla, så vi ska bara försöka behålla den röda tröjan så länge som möjligt och försöka behålla en riktigt bra plats i den allmänna sammandraget: så högt som möjligt ska jag säga”, sade Evenepoel när han talade med Vuelta-pressrummet via videolänk. ”Jag tycker att vår Vuelta hittills har varit framgångsrik. Det finns ingen stress längre om en etappseger och nu kan vi tänka lite på att slappna av och kontrollera loppet.”Evenepoels etappseger kom på det närmaste hemvägarna han kunde hitta på denna Vuelta. Sedan början av hans professionella karriär har det närliggande Calpe varit en favorit träningsbas, medan en del av hans Vueltaförberedelser tillbringades lite längre upp längs kusten i de atmosfärskontrollerade rummen på SyncroSfera ”altitude”-hotellet. Han utnyttjade möjligheten att cykla rutten för etapp 10, även om han tonade ner betydelsen av förkunskaper.”Det handlade mer om att känna hur snabb vägen skulle vara för växlingen på min cykel, men inget galet på den tekniska sidan”, sade han. ”Jag tror inte att det var en fördel att göra TT tre eller fyra gånger jämfört med att göra det en gång i morse.”FörsvarRemco Evenepoel i den totala ledningen efter etapp 10 i Vuelta a Espana (Bild: Sprint Cycling Agency)Medan Evenepoel hyllades på podiet var Roglič nöjd med sin egen uppvisning och erkände att den röda tröjan, åtminstone för tillfället, helt enkelt är ”på en annan nivå” än alla andra. Rogličs seger i Laguardia på fjärde etappen känns redan som en lång tid sedan. Under veckan sedan dess har Evenepoel dykt upp i ett eget lopp.”Jag känner mig bara väldigt bra själv, laget presterar starkt, alla är på gott humör och glada, så vi tänker eller pratar inte så mycket om de andra”, säger Evenepoel. ”Jag är bara nöjd med vad jag har visat hittills och jag hoppas bara att jag kan hålla den här nivån fram till slutet av Vuelta.”Där ligger det vinnande och förlorande i denna Vuelta. Evenepoels övertag är sådant att Roglič, Mas et al inte kan förvänta sig att de ska kunna ta sig över det i små steg. De måste nu hoppas att 22-åringen drabbas av en mycket olycklig off-day någonstans härifrån till Madrid.Terrängen blir mer krävande senare under veckan, framför allt i Sierra Nevada, och Evenepoel har naturligtvis aldrig genomfört en Grand Tour under sin unga karriär. Med det i åtanke kanske han antydde en mindre offensiv strategi hädanefter. Han måste förvalta både sin energi och sin fördel.”Jag förväntade mig inte att ha en sådan ledning vid den här tidpunkten av Vuelta”, sade Evenepoel. ”Jag tror att jag kommer att köra mer defensivt nu när jag har en etappseger. Som [Jonas] Vingegaard gjorde i Tour de France, om benen och chansen finns där kan man fortfarande attackera, men det skulle vara lättare att kontrollera mina ansträngningar och loppet.”