Hon fick en upprördhet som verkligen sved här i Toronto, när hon slog av Kanadas egen Leylah Fernandez.

Därefter gjorde Beatriz Haddad Maia största möjliga upprördhet vid National Bank Open, tappade världens nr 1, Iga Swiatzk, och avslutade den högst rankade spelarens segersvit på 20. I kvartsfinalen på fredagen fortsatte Haddad Maias rulle när hon slog ut världens nr 12.

Och i lördagens semifinal slog den osedda brasilianskan ännu en seedad spelare för att slå sin biljett hela vägen till National Bank Open-mästerskapet, med en gutsy två-set seger över tidigare världs nr 1, Karolina Pliskova, 6-4, 7-6 (9).

” Jag är glad”, sa en leende Haddad Maia, precis efter att det var över. ”Jag är väldigt glad.”

Med fyra störningar under bältet är nästa för Haddad Maia finalen på söndag kl 13:30 ET mot världens nr 15 Simona Halep. Det är den största matchen i hennes karriär, och det var där hennes fokus skiftade direkt efter segern i lördags.

” I tennis är det galet att även när du har fina stunder måste du förbereda dig för nästa dag”, sa Haddad Maia. – Det är som att vara som 0-0. Vi har aldrig stunder som väldigt glada och väldigt ledsna. Så jag försöker balansera i mitt sinne.”

Och sedan tillade hon: ”Men nej, säkert inom mig är jag väldigt nöjd med ögonblicket.”

Haddad Maia borde verkligen vara det. Hon skriver trots allt historia som den första brasilianaren att knäcka en WTA Masters 1000-final. Det fanns mer än några brasilianska fotbollströjor i publiken på lördagen, mer än några fans som skrek ”Låt oss gå, Bea!” och en skylt som löd: ”Du gör oss stolta”, med en brasiliansk flagga.

”Det är väldigt viktigt och det är ett nöje för mig att inte ens bara vara brasiliansk, utan en kvinna från Sydamerika”, sa Haddad Maia. – Vi har många män, argentinare och andra brasilianare som spelar stora turneringar också. Men det är väldigt speciellt att få representera kvinnans makt i det här skedet av turneringen. Jag är väldigt stolt över mig själv och mitt team.”

Haddad Maias rulle började inte bara i Toronto. Den kraftfulla southpawen var rankad 183: e i världen vid den här tiden förra året, och med två segrar under bältet redan den här säsongen, båda på gräs, är hon nu uppe på nr 24 och beräknas gå in i topp 20 nästa vecka för första gången i karriären.

– Jag tycker att jag har många fina saker på gång de senaste veckorna i min karriär. Återigen tror jag att resultaten kommer på grund av det hårda arbetet, säger hon. – Men jag försöker alltid vara positiv och pusha mig själv till 110 procent. Jag är glad att jag kunde göra det under den här veckan i Kanada.”

På lördagen kom Haddad Maia ut ur porten och sköt. Hon bröt Pliskova till start, och igen för att ta en 4-1-ledning, gjorde små knytnävspumpar efter varje poäng hon vann, och redan strax innan hon fick Pliskovas serve, vilket är en absolut boomer – Pliskova hade nio ess i matchen.

Pliskova tog upp sitt spel en nivå sent i första set. Hon bröt Haddad Maia när vänsternian servade för setet. När Haddad Maia ställde om på kvittering, efter att Pliskova skickat in ett skott i nätet, hukade sig Haddad Maia ner och pumpade båda nävarna och tittade på sitt lag på läktaren och skrek ”ja!”

– Jag är en väldigt känslosam person, sa Haddad Maia och blinkade med ett flin som var närvarande under nästan hela presskonferensen efter matchen. – Jag gillar att få energi. Jag ser mycket till dem [her team]. Ibland för mycket. Men ja, de är väldigt viktiga.”

Haddad Maia tittade ännu mer på sitt lag i andra set. Pliskova tog tidig kontroll, öppnade med en paus och sköt back-to-back-ess i två matcher. Världens nr 14 var uppe i 4-1 i set, men Haddad Maia svarade och fick tillbaka matchen på serve. I tiebreaket avvärjde Pliskova en matchpoäng med en forehandvinnare. Men på matchpunkt nr 2 för Haddad Maia registrerade Pliskova, som hade målat linjer med sin serve, sitt sjätte dubbelfel i matchen, och det hela var över.

Haddad Maia log och stack ut tungan och tittade återigen på sina och pumpade näven.

”Varje omgång blev jag mer självsäker”, sa hon. – Jag trodde mer och mer på mig själv. Och ja, det är därför jag tror att jag är här i finalen.”

Hennes motståndare, Halep, är en tvåfaldig vinnare av denna turnering, och en tvåfaldig Grand Slam-mästare, för att starta. Haddad Maia slog Halep i juni på gräs, även om Halep vann sina två möten innan dess.

” För mig är hon en av de mest konkurrenskraftiga spelarna i touren”, sa Haddad Maia. – Jag vet att det kommer att bli en väldigt tuff kamp. Men jag ska njuta. Jag kommer att lämna allt på banan.”

Hittills har det fungerat fruktansvärt bra för Haddad Maia. Och nu är det bara att registrera ytterligare en upprördhet som återstår för henne här i Toronto.