Bianca Andreescu kan ha känts ”som absolut skit”, som hon uttryckte det strax efter sin vinst i första omgången i National Bank Open, men 22-åringen fick det gjort ändå, komplett med att skrika till sin mamma från domstolen att hon verkligen åt massor av bananer för att bekämpa vad som helst som fick henne att må illa.

Inför mer än 9 000 fans på en rasande Sobeys Stadium kämpade Andreescu ibland genom yrsel för att tjäna en 7-6, 6-4 seger över Rysslands Daria Kasatkina, förstärkt av solida markslag och massor av vältajmade droppskott som ofta följdes av intensiva, raka knytnävspumpar.

När allt var över gick 22-åringen från Mississauga som vann den här turneringen redan 2019 in i presskonferensrummet iklädd en t-shirt med julstrumpor hängande över en öppen spis, kamouflagebyxor och strumpor med sandaler. Andreescu ville inte älta hur dåligt hon mådde där ute, och hon var alltför ursäktande över vad hon kallade en ”dålig attityd”.

”Jag mår mycket bättre”, sa hon. – Jag kände mig riktigt yr. Jag har ingen aning om vad det var. Kanske något som jag åt eller all stress inför turneringen. Jag har ingen aning.

– Men jag mår bättre och är superglad att jag kunde få grepp om det. Jag önskar att min attityd var lite bättre, men jag gjorde verkligen allt jag kunde med det jag hade.”

Andreescu sa flera gånger att hon inte skulle ha klämt ut det tisdag om det inte vore för publiken, som inkluderade en av hennes största och tystaste fans, hennes lilla hund Coco, som satt lydigt under större delen av matchen i Andreescus mammas knä. Vid ett tillfälle, när hon såg sin dotter kämpa på banan och ta djupa andetag, skrek Maria till Andreescu att äta en banan.

” Jag tror att jag åt som tre under matchen”, sa Andreescu och flinade. ”Som, håll käften, mamma.”

Det var oklart under matchen vad som störde Andreescu, men det var väldigt tydligt från hennes djupa andetag och läkarbesök och en blodtryckskontroll att något var av. Och det kunde ha varit många saker, egentligen. När allt kommer omkring återvände Andreescu den här säsongen från en lång uppsägning 2020 och 2021 på grund av en knäskada och en kamp med COVID och hennes beslut att ta en mental paus från sporten. Förra veckan kämpade hon mot ryggsmärtor i en förlust i första omgången.

Men hennes rygg kändes bra, sa hon, och National Bank Open -mästaren 2019 lämnade inte banan och avslutade sin match på grund av yrsel.

” Jag vill inte älta för mycket på det och som låter så dramatiskt”, sa hon. ”Även om jag kanske såg dramatisk ut gjorde jag mitt bästa för att inte visa det.”

Yrsel åt sidan, matchen var en grind, och det tog nästan en och en halv timme. Kasatkina servade först och hon var uppe i 40-0 innan Andreescu vann fem raka poäng för att öppna med en paus, vilket gladde fansen här. Men det var knappast smidig segling därifrån för hemmafavoriten. Ingen av spelarna kunde hålla serven förrän Andreescu gjorde det för att gå upp till 4-2, och när ett Kasatkina-skott seglade långt skrek Andreescu ”ja!” och publiken svarade med ”Let’s go Bianca!” (klapp, klapp, klapp, klapp, klapp).

Ryskan lyckades tvinga fram ett tiebreak, och efter att Andreescu vunnit en poäng efter ett långt rally föll hon till banan och började skaka på huvudet. Hon hade ett kort läkarbesök och kom sedan tillbaka ut för att avsluta tiebreakern.

” Jag slog ett skott och jag var precis som, jag såg dubbelt nästan”, sa hon. ”Så det var ungefär som den punkt där jag inte mådde bäst.”

När Andreescu vann tiebreakern med en overhead smash för att ta första set gick publiken bananas. Andreescu tog ett djupt andetag och samlade ihop sin gigantiska ljusrosa tennisväska och lämnade banan för en toalettpaus.

”Jag menar, om det inte var för publiken, kommer jag att säga det igen, de pressade mig verkligen att fortsätta”, sa hon. – Och det visar bara den där kämpaglöden som jag fortfarande har i mig. Det vill jag bygga vidare på.”

Andreescu återvände från sin badrumspaus och bröt Kasatkina för att gå upp 2-0, stängde sedan ögonen och knöt nävarna och skrek ”Låt oss gå!” Publiken älskade det.

Uppe i 5-4 i andra set hade Andreescu trippelbrytpunkt för att vinna matchen. När hon levererade på sin tredje chans exploderade publiken och många fans reste sig upp när hon lyfte armarna i luften.

Härnäst, på onsdagskvällen, spelar Andreescu Alize Cornet, världens nr 40, för tredje gången. ” Fick min röv kikad”, sa Andreescu om deras tidigare möten, men att ha en vinst mot Kasatkina ger henne självförtroende, eftersom båda spelarna springer ner varje boll. Tisdagens match, bestämde hon, var en bra förberedelse inför onsdagens.

Och för säkerhets skull vanlig måltid före spelet fick henne att känna sig ”som absolut skit”, Andreescu kommer inte att äta på glutenfri pasta, kyckling, pestosås och grönsaker till middag på onsdag.

– Eller så kanske jag åt för mycket. Jag har ingen aning, säger hon och skrattar. ”Men jag håller mig definitivt borta från det.”