Marina Stakusics tidigaste minne av tennis var att titta på Rogers Cup i Rexall Center. Namnen på turneringen och arenan har ändrats sedan Stakusic var fem år, men 17-åringen har nu vunnit minst en match på evenemanget som hjälpte henne att bli kär i sporten.

Stakusic, från närliggande Mississauga, Ont., var den enda kanadensaren som gick vidare till andra omgången av National Bank Opens kvalturnering. Torontos Victoria Mboko och Kayla Cross från London, Ont., förlorade båda sina matcher på lördagen.

– Jag kom hit så många gånger som liten och jag har alltid velat spela den här turneringen, säger Stakusic i mediecentret på det som nu heter Sobeys Stadium. – Jag älskar Montreal också men Toronto, det var här jag växte upp.

” Jag spelade i den här klubben i många år, så det är riktigt coolt att äntligen spela turneringen.”

Stakusic slog Kinas Xinyu Wang med 6-1 i första omgången när hennes motståndare drog sig ur på grund av skada. Hon kände att hon hade matchen väl i handen när Wang krävde ett slut på spelet.

– Jag kom på hennes spel ganska tidigt. Det hjälpte mig mycket, säger Stakusic. – Jag försökte hålla energin uppe hela tiden och fortsätta röra på fötterna eftersom jag aldrig spelat inför en så stor publik.

”Det var det viktigaste, var bara avslappnad och hålla energin uppe hela tiden.”

Stakusic möter Tereza Martincova från Tjeckien på söndag i kvalturneringens andra omgång. Hon var tvungen att spela i förkvalsmatcher för att ens ta sig till kvalet.

– Jag ska bara försöka hålla mig så avslappnad jag kan, säger Stakusic. ”Jag menar, jag ska definitivt inte vinna i morgon så det är inte så mycket press på mig.”

Den 15-årige Mboko pressade Claire Liu från USA till tre set och förlorade så småningom 3-6, 6-3, 6-4 mot världens nr 79. Dagens sista match sträckte sig till två timmar och 28 minuter i stekhett med södra Ontario under ett väderråd.

Cross förlorade mot Spaniens Nuria Parrizas-Diaz med 7-6, 6-0. Cross sa att hon var besviken över sitt resultat men njöt av resten av sin National Bank Open-upplevelse, inklusive att skriva autografer och ta bilder med fans.

” Det här är en enorm möjlighet”, säger den 17-årige Cross. – Det är klart att förlusten inte var den största men jag går ändå 7-6 med någon som är nr 59 i världen just nu, så det var vansinnigt.

– Bara att få exponeringen även mediamässigt, göra intervjuer, sånt. Att få en glimt av vad framtiden förhoppningsvis har för mig.”

Marie Bouzkova från Tjeckien är toppseedad i kvalturneringen. Hon spelar Tysklands Tatjana Maria på söndag.

Stakusic tävlar om en av åtta kvalplatser i WTA-evenemangets huvudlottning. Om hon går vidare till måndag blir hon en av fem kanadensare på damsidan i tävlingen i Toronto.

Leylah Fernandez från Laval, Que., är det 13: e fröet i Toronto, med tidigare mästaren Bianca Andreescu från Mississauga, Vancouvers Rebecca Marino, Carol Zhao från Richmond Hill, Ont., och Torontos Katherine Sebov redan i huvuddragningen.

Herrarnas turneringar är i Montreal.