Nairo Quintana har meddelat att han överraskande lämnar Arkéa-Samsic efter tre säsonger, trots att han skrev på en kontraktsförlängning med det franska laget i augusti.Colombianen hade skrivit kontrakt med laget till 2025 men meddelade i en video i sociala medier på fredagen att han skulle köra någon annanstans nästa säsong.”Jag vill meddela att jag inte kommer att fortsätta med Arkéa-Samsic nästa säsong som vi hade meddelat den 16 augusti”, sade Quintana på Instagram. ”Jag kommer att fortsätta cykla och snart kommer jag att kommentera min framtid. Jag vill fortsätta att visa den ryttare jag är, vad jag är gjord av och vad jag kan göra.”Quintana befinner sig för närvarande mitt i en strid med UCI om sin diskvalificering från Tour de France på grund av två positiva tramadolprov. 32-åringen hade slutat sexa i loppet – hans bästa resultat sedan 2016 och hans lags bästa någonsin – men blev fråntagen sitt resultat en dag efter att hans kontraktsförlängning tillkännagavs i augusti.Han hoppade därefter över Vuelta a España för att fokusera på sitt försvar och har tagit sitt fall till Court of Arbitration for Sport (CAS). Tramadol är förbjudet av UCI men är lagligt i andra sporter som är signatärer till World Anti-Doping Agency (WADA), även om organisationen är inställd på att införa ett förbud mot det opiatbaserade smärtstillande medlet från och med 2024.”Jag har lagt fram mitt försvar inför CAS”, sade Quintana. ”Vi fortsätter att arbeta med min grupp av advokater och jag är säker eftersom jag är hederlig och ärlig.”Jag har inte gjort något fel eller olagligt och det är därför jag vill försvara mig. Jag vill ge goda nyheter, särskilt till mitt land, och jag vill tacka er för allt stöd.”Quintana tackade också Arkéa-Samsic för sin tid i laget och sa att han hade gjort det han gick dit för att göra – att leverera WorldTour-racing till laget. De är klara för uppflyttning till cykelsportens högsta division nästa säsong tillsammans med Alpecin-Deceuninck, som för närvarande är rankade bland de 18 bästa lagen i världen.Quintana har spelat en viktig roll för att hjälpa laget att nå detta mål, efter att ha tagit två GC-segrar vardera i Tour de Haut Var och Tour de la Provence, en seger i Vuelta Asturias och en bergsetappseger i Paris-Nice 2020, bland andra viktiga resultat.”Jag vill tacka laget för de här tre säsongerna där vi har kunnat genomföra många lopp. Vi vann några och förlorade några”, säger han. ”Jag kunde leverera all min erfarenhet till ett fantastiskt team.”Jag kunde få poäng för att ta laget till WorldTour, vilket uppfyllde vad som utlovades när de anställde mig.”Han bekräftade att han inte skulle tävla under resten av säsongen 2022 på grund av hälsoproblem, och att han sedan Touren bara har kört vägloppet i UCI Road World Championships.”På grund av hälsoproblem kommer jag att missa årets sista lopp så jag avslutar min säsong 2022″, avslutade han.Arkéa-Samsic bekräftar Quintanas avgångArkéa-Samsic svarade inte omedelbart på Quintanas uttalande. Som medlem av Movement for Clean Cycling (MPCC), en organisation som länge har kämpat mot användningen av tramadol, skulle laget hamna i en besvärlig situation om Quintanas sanktion skulle bekräftas av CAS.På lördagsmorgonen gick laget ut med ett uttalande där de bekräftade att Quintana kommer att lämna i slutet av säsongen.”Nairo Quintana meddelade att han avslutar sitt samarbete med Arkéa-Samsic-laget som inleddes 2020”, stod det i uttalandet.”Arkéa-Samsic-laget bekräftar att Nairo Quintanas kontrakt med laget inte kommer att förnyas 2023. Det bretonska laget kommer inte att kommentera mer i frågan.”Det är ännu inte klart var Quintana kan komma att hamna inför säsongen 2023, då transferfönstret redan har varit öppet i två månader och de flesta lag har slutfört sina planer och budgetar för nästa år.Arkéa-Samsic är också i en svår situation, med de flesta stora namnkunniga ryttare som redan har skrivit på andra ställen för 2023 och deras stjärnryttare som nu lämnar.