Kanadas Leylah Fernandez hade ganska mycket tillbaka till domstolen efter en två månaders avstängning på grund av skada.

Laval, Que., infödd besegrade grusiga australiensiska Storm Sanders 6-4, 6-7 (2), 6-3 i öppningsrundan av National Bank Open på måndagskvällen och visade minimala tecken på att ha varit borta från tävling.

– Det var definitivt en tuff match. Den hade fantastiska stunder, den hade dåliga stunder, den hade spektakulära stunder från båda spelarna och jag är bara superglad att jag kunde spela inför min hemmapublik, säger Fernandez. – Dessutom att min kropp känns fantastisk efter matchen. Det är jättepositivt. Det är den största vinsten jag kan begära.”

19-åringen hade drabbats av en stressfraktur i foten under en kvartsfinalförlust i Franska öppna mot Martina Trevisan i slutet av maj.

Måndagens match råkade också bli hennes första seger i turneringen på tre år av tävlande i den.

– Jag är oerhört glad att jag fick min första vinst (på) National Bank Open. Tre år, spelat i kval, tre år förlorar jag mot samma kval. Jag var glad att jag kunde vinna.

I en match där Fernandez verkligen testades och missade möjligheter att stänga den tidigare kändes det som om det var hennes mentala tuffhet mer än kondition som hjälpte henne att driva igenom till mål.

– Det var inte lätt. Jag har inte spelat en tennismatch på så länge. Men jag har tränat extremt bra, långa timmar och försökt förbereda mig för de här matcherna. Vi vet alla att en tennismatch är annorlunda eftersom du har de här känslorna, du har de här förväntningarna, säger Fernandez.

– Jag är bara glad att vi tränade bra och att vi kunde förbereda oss inte bara fysiskt, utan även mentalt. För mentalt är det den som kommer att driva mig igenom de tuffa stunderna. Det kommer att (hjälpa) mig att fatta det beslutet att kämpa igenom det och inte gå ner på mig själv.

Med starttiden för hennes match pressad långt tillbaka på grund av väderförseningar slösade Fernandez och Sanders lite tid på att komma till jobbet.

Den första matchen innehöll fyra deuces, som Fernandez äntligen kunde stänga ut med en lysande forehand. Det var en av fyra matcher i första set som bestod av deuces.

Uppe i 3-2 fick Fernandez det bättre av Sanders på ett par byten, bland annat ett med en lätt forehand som hon susade av australiskan. Vid 40-tiden var det Sanders som använde ett ess och en stark forehand för att snabbt knyta ihop säcken.

Efter att ha tagit nästa match befann sig Fernandez i en annan 40-all-situation, den här gången med sex deuces eftersom båda spelarna förlorade sina fördelar på oforcerade fel eller den andra klarade sig på kopplingsforehandskott.

Efter att Fernandez missat tre brytpunktsmöjligheter kvitterade en Sanders-forehand ännu en gång till vid 4-4.

Upp till 5-4 i matchen men underläge 15-40 i den 10:e matchen, Fernandez sköt tillbaka med imponerande forehands för att knyta ihop det med ytterligare en deuce, det sista skottet gick ner på vänster sidlinje.

Med Sanders i set point gynnades Fernandez av ett dubbelfel för att vinna det 6-4.

I andra set var det Sanders som plockade upp saker snabbt och tog de två första matcherna. Fernandez vann sedan de tre följande, innan Sanders förvandlade det till mer av en fram och tillbaka-affär.

Uppe i 5-4 missade Fernandez en möjlighet att stänga setet och matchen när matchen gick till deuce tre gånger innan två missar från kanadensaren gjorde att Sanders kunde knyta ihop det igen.

Efter att ha bytt de kommande två matcherna kämpade Fernandez med oforcerade fel, gick brett och träffade nätet, när Sanders tog den sista matchen 7-2 för att vinna setet 7-6 (2).

– Jag var ganska besviken över att jag inte kunde omvandla min första matchpoäng eller min andra matchpoäng, säger Fernandez. – När tredje set började hade jag turen att se min hörna och (se) min pappa sa ”fortsätt bara kämpa, fortsätt jobba mig igenom det. Det kommer inte att bli den lättaste matchen och det visste vi från start.”

”Det påminde mig bara om alla gånger vi hade svårt på träningarna och jag kom tillbaka till det och började bara jobba hårdare.”

I sista set befann sig båda spelarna i ytterligare ett fram och tillbaka – tills Fernandez återigen kom på ett sätt att vinna matcher i rad. En forehand över banan senare följt av ett oforcerat misstag från Sanders, satte Fernandez upp 3-2 efter att ha legat under med 2-1.

Efter bytesspel, och Fernandez upp 4-3, gick de två spelarna till sex deuces innan en Fernandez-forehand och ytterligare ett misstag från Sanders satte kanadensaren upp 5-3.

Med chans att avancera på linjen levererade Fernandez med hemmapubliken bakom her.

”Jag är bara nöjd med hur jag var starkare mentalt för att acceptera det i vissa ögonblick och sedan komma tillbaka till jobbet”, sa hon. ” Det är uppenbarligen inte min bästa nivå men jag var bara glad att jag kunde kämpa igenom alla dessa känslor som jag hade för mig själv.”

Den 13:e-rankade Fernandez spelar härnäst Brasiliens Beatriz Maia på onsdag i singelspel.

Kanadensiskan Katherine Sebov från Toronto föll mot Yulia Putintseva från Florida med 6-3, 2-6, 5-7.

Tidigare under dagen fick Serena Williams sin påminnelse om hur det var att vinna igen.

Den 23-faldiga Grand Slam-mästaren tog sin första seger för säsongen-och första sedan den 4 juni 2021 i Franska öppna-besegrade Nuria Parrizas-Diaz 6-3, 6-4 i öppningsrundan av National Bank Open.

– Jag är bara glad över att få en vinst. Det har gått väldigt lång tid, jag glömde hur det kändes, säger hon.

Det är bara säsongens andra turnering för Williams, som gjorde sin återkomst till tävlingen i Wimbledon för drygt en månad sedan. Hon föll i första omgången mot Harmony Tan i tre set på All England Club.

Innan dess tävlade hon senast vid Wimbledon -turneringen 2021, där hon gick i pension mitt i sin första match på grund av en trasig hamstring som drabbades efter att ha halkat på gräsytan.

Williams kom från en tuff skada och var på baksidan av sin karriär (hon fyller 41 i september) och hade stunder på måndagen där hon tycktes vrida klockan tillbaka.

– Jag mår bra, det kändes som att jag tävlade bra i dag. Jag tror att det var det jag behövde göra, är att bara tävla, säger hon. – Mentalt kommer jag dit. Jag är inte där jag normalt är (eller) där jag vill vara. Varje match jag spelar, oavsett om jag vinner eller förlorar, hjälper mig.

– Jag har inte spelat så mycket det senaste året, (jämna) två år. Jag tror att det hjälper mig fysiskt. Jag mår mycket bättre i praktiken, det är bara att få det till banan. Bokstavligen är jag den typ av person (där) det tar en eller två saker och sedan klickar det.

Det såg ut att ha klickat ibland för Williams, som allmänt anses vara den största damtennisspelaren någonsin och är en trefaldig vinnare av National Bank Open, tidigare känd som Rogers Cup.

Amerikanen började starkt och tog de två första matcherna relativt enkelt.

Parrizas-Diaz gjorde 2-2, men trots Williams kamp vid vissa tillfällen kunde den 31-årige spanjoren inte hitta tillräckligt med ett konsekvent flöde för att komma vidare.

Williams hade 29 oforcerade fel i matchen, med några skott som hade lite för mycket kraft och gick brett eller förbi baslinjen.

Oavgjort vid 3-3, det var Williams som hittade sin rytm och blandade solid touch på backhandskott, samtidigt som hon visade upp sin signaturkraft med forehands över banan som gick utom räckhåll för Parrizas-Diaz.

Uppe i 5-3 hade Williams problem med att landa set point, där 57:e-rankade Parrizas-Diaz kämpade för att skicka tillbaka matchen till deuce vid flera tillfällen.

Men Parrizas-Diaz hade problem med Williams serve, då amerikanskan gjorde mål på tre av sina fyra ess inom loppet av flera deuces.

Den sista av dem fick Parrizas-Diaz att slå ett högt bågskott som gjorde att Williams kunde avlossa en forehand åt motsatt håll, långt utom räckhåll, för att vinna med 6-3 på sitt fjärde set.

I andra set öppnade Parrizas-Diaz upp saker och ting för att bygga lite egen fart.

Genom att utnyttja Williams oförmåga att ta sig från ena sidan av banan till nästa sköt hon forehands utom räckhåll för Williams för att hoppa ut till en 2-1-ledning.

Williams skruvade sedan upp intensitetsnivån.

Efter att ha tagit bort spanjorens fördel i ett spel som innehöll ett antal deuces, drog Williams ut alla stopp och visade blixtar av sitt gamla jag.

Med en blandning av touchskott tillsammans med några kraftfulla forehands i ett långt byte utjämnade Williams poängen på deuce med en stark forehand på cross-court.

Efter att ha tagit övertaget på nästa spel vann Williams matchen med ytterligare en forehand över banan som var för mycket för Parrizas-Diaz.

Williams insats fick fansen på fötter att vråla – och vissa bugade till och med.

– Jag bara älskar det här. Det är ingen hemlighet, säger Williams. – Jag har haft en fantastisk tid på banan och förmodligen en bättre tid utanför banan här.

– Det är en fantastisk stad, jag älskar att vara här. Jag brukade besöka här hela tiden med vänner, fantastiska minnen.

En liknande insats kom när Williams låg under med 4-3.

I matchens längsta match bytte båda spelarna poäng efter poäng, där Williams räddade fyra brytpunkter.

Williams tog övertaget med ett av sina sju ess på dagen, följt av ytterligare en stark serve som Parrizas-Diaz hannonsproblemhantering, när hon slog en regnbåge av ett skott förbi baslinjen för att ge Williams spelet.

Efter att ha gått upp till 5-3 hoppade Williams ut till en 40-15-ledning för att sätta upp matchpoäng. Genom att tvinga Parrizas-Diaz att slå ytterligare ett långt, välvt skott från sin serve, lämnade en forehand från Williams Parrizas-Diaz lungande för ett backhandskott som åkte utanför gränserna och förseglade hennes öde.

Medan Williams säger att slutet på hennes anmärkningsvärda karriär är i sikte, har hon njutit av sin tid och stannat i nuet.

– Jag börjar närma mig ljuset. På sistone har det varit det, jag kan inte vänta med att komma till det ljuset, säger hon. ”(Det representerar) frihet. Jag älskar att spela ändå, det är fantastiskt. Jag kan inte göra det här för alltid, så ibland vill du bara göra ditt bästa för att njuta av stunderna och göra det bästa du kan.

Williams kommer härnäst att spela vinnaren mellan 12:e-rankade Belinda Bencic och Tereza Martincova.