Tobias Foss flög helt under radarn på upploppet till UCI Road World Championships tidskörning. Norrmannen fanns inte med på listorna över utmanare och ett antal av hans rivaler uttryckte förvåning när de hörde att han hade vunnit, men den mest förvånade personen av alla var kanske Foss själv.Alla 25-åringens tidigare elitsegrar hade varit på de norska mästerskapen, med två titlar i tidskörning och en seger i landsvägslöpning även i år. Men han visade sitt löfte under 2019 med totalsegern i Tour de l’Avenir, ett resultat som gav honom ett kontrakt med Jumbo-Visma.Det fanns en antydan till den tidskörningsprov han så spektakulärt avslöjade i Wollongong när han tog tredjeplatsen i tidskörningen i Turin i Giro d’Italia förra året. Men hans uppbyggande form inför årets VM hade kanske doldes av det arbete han utförde mot sina Jumbo-Visma-lagkamraters resultat.”Visst var det oväntat, jag visste att min form var bra när jag kom från Kanada och lade ner ett bra arbete”, sade Foss, som körde Grand Prix Cycliste de Québec och Grand Prix Cycliste de Montréal som stöd för Jumbo-Visma-lagkamraten Wout van Aert. ”Träningen har gått bra de senaste en och en halv till två månaderna och sedan också, jag var verkligen ivrig att gå djupt idag.”Det var bra förberedelser, bra utförande och sedan där inne fanns det ett guld. Det är fortfarande overkligt och även överraskande för mig, men jag tar det.” Att lägga till överraskningsmomentet, och kanske också invagga sina rivaler i en falsk känsla av säkerhet på banan, var just hur snabbt han avslutade. Foss levererade det fjärde snabbaste resultatet vid den första mellanliggande tidtagningen vid 7,2 km, var tvåa vid 24,5 km och snabbast när det verkligen gällde, på mållinjen. Han körde under de höga träden som kantar Marine Drive och över mållinjen för sista gången tre sekunder före Stefan Küng (Schweiz) och nio före Vuelta a España-vinnaren Remco Evenepoel (Belgien), två namn som fanns med på listan över utmanare.”Jag skulle säga att spelplanen i dag var att använda terrängen väl under det första varvet och köra hårt på den hårda delen, men ändå försöka återhämta sig lite där farten var hög – särskilt i nedförsbackarna före kurvorna och sedan på den platta delen”, sade Foss.Den 34,2 km långa tidskörningen för elitmännen på den första tävlingsdagen vid UCI Road World Championships i Wollongong kördes på en bana som arbetade sig från centrala Wollongong och in i dess omgivningar via en kurvtung rutt innan den svängde tillbaka till kusten för att ge en jämnare körning tillbaka mot mållinjen för tävlingen som gick över två varv.”Jag försökte hålla tillbaka lite för att ha en fin progression för loppet”, säger Foss. ”När jag sedan korsade mållinjen första gången handlade det om att lämna allt där ute men också ha något kvar eftersom de sista sex kilometerna var ganska tuffa, även lite mentalt också, det var en lång raksträcka. Så jag tror att jag bara portionerade min energi väl och jag lyckades ha något kvar i slutet.”Det var en drömavslutning som gav det ultimata lyftet i vad som inte har varit ett särskilt lätt år för Foss.”Om jag ska vara ärlig har det varit en ganska utmanande säsong mentalt. Jag känner att jag tog några riktigt bra steg genom vinterträningen”, sade norrmannen som tillade att han kände att han var på väg mot något bra i sitt säsongsstartlopp, Volta ao Algarve. ”Och sedan kraschade jag i Coppi. [e Bartali]och slog i huvudet ganska hårt och jag tror att det också förstörde min Giro lite.”Foss sa att efter de norska nationella mästerskapen i juni gav han sin kropp och sitt sinne den vila som den behövde.”Sedan har jag varit riktigt fräsch, särskilt mentalt, för att kunna lägga ner det hårda arbete som krävs för det här loppet”, sa den nya världsmästaren i tidskörning. ”Det här blev ett riktigt stort mål, så jag är verkligen glad över att sitta här nu.”