Förutom FIS Rollerski World Cup och Junior World Championships i Lettland, samt det största loppet på södra halvklotet med Kangaroo Hoppet i Australien, samlade nationella evenemang i Norge och Sverige FIS Cross-Country World Cup-familjen för spännande rollerski- och crosscountry-action.

Norge: Toppidrettsveka

Den 25-27 augusti ägde Toppidrettsveka rum i de norska städerna Hitra, Aura och Trondheim. Tillsammans med det norska landslaget, det franska landslaget, amerikanska landslagsatleter samt en rad ytterligare internationella stjärnor från världscupen i längdskidåkning lovade tävlingarna att bli spektakulära.

Torsdagen den 25 augusti – 54 km

Den första tävlingen i tävlingsserien inleddes med 54 km i klassisk teknik. Med ungefär en fjärdedel av tävlingslängden kvar satte den svenske långdistansaren Max Novak igång runt för att bryta sig loss från efterföljarna. Gjøran Holstad Tefre och Martin Løwstrøm Nyenget lyckades följa efter. På grund av problem med materialet blev Nyenget dock återställd i den stora gruppen som jagade cirka 40 sekunder bakom den ledande duon. Novak och Tefre i täten åkte ut en bekväm lucka för pallplatserna och Novak tog hem segern 1,8 sekunder före Tefre. Med endast 0,1 sekunds mellanrum till den fjärdeplacerade tog Mikael Gunnulfsen den sista platsen på pallen.

Damernas tävling startade med männens och distansexperten Astrid Øyre Slind tog herrarnas tempo in i tävlingen och höll det tills hennes konkurrenter var utom synhåll. Med en otrolig marginal på 12 minuter avgjorde Slind damernas lopp för sig själv.

Lotta Udnes Weng och Anne Kjersti Kalvå hade gått samman under hela loppet och korsade mållinjen med en halv sekunds mellanrum.

Fredag, 26 augusti – Sprint

Världens bästa sprintare möttes för den andra tävlingsdagen av Toppidrettsveka i staden Aure. Sprintvärldscupvinnaren Maja Dahlqvist satte ner hammaren – också på rullskidor – och vann varje heat i sitt lopp. I finalen tog 28-åringen hem segern före Ane Appelkvist Stenseth och Lotta Udnes Weng, som tog sin andra pallplats för helgen.

I det actionfyllda herrloppet var sprintvärldscupvinnaren Richard Jouve och hans lagkamrater från Frankrike inte de enda elitsprintarna på startlistan. Pål Trøan Aune från Norge, Qiang Wang från Kina och Erik Valnes hade satt den snabbaste tiden i kvalet. Trion möttes igen i finalen tillsammans med Even Northug (NOR), Aron Åkre Rysstad (NOR) och Richard Jouve.

En fotofinish visade att Erik Valnes korsade mållinjen först, före Aune och Qiang Wang.

Lördag, 27 augusti – 15 km F / Pursuit

Granåsen Skistadium i Trondheim var platsen för den sista dagen av Toppidrettsveka. Anne Kjersti Kalvå vann 15 km på lördagsmorgonen och tog 15 sekunders försprång till tvåan Hedda Østberg Amundsen. Tredjeplacerade Marte Skaanes följde efter med 6 sekunders försprång.

Kalvå var inte att hämta in i det förföljande loppet som följde på eftermiddagen och kröntes därmed till totalsegrare före Maria Hartz Melling (NOR) och Maja Dahlqvist från Sverige.

Vinnare av Toppidrettsveka i herrklassen blev Harald Østberg Amundsen från Norge som passerade tvåan Richard Jouve med en marginal på 40 sekunder. Martin Løwstrøm Nyenget tog den sista pallplatsen.

Klicka här för alla resultat från Toppidrettsveka.