SAN DIEGO (AP) – Sjätteseedade Coco Gauff vände en inspirerad insats från 294-rankade Robin Montgomery med 6-3, 6-3 på onsdagen i återupptagandet av en match som sköts upp på grund av regn en kväll tidigare i San Diego Open WTA 500.

Gauff, som tidigare i år nådde sin första stora singelfinal i French Open, sade att hon gjorde sitt bästa för att blockera regnförseningen som drog ut matchen över två dagar och istället fokusera på matchen mot en 18-årig amerikansk kollega.

”Det är bara att följa med. Man kan inte kontrollera vädret”, sade Gauff, som räddade fyra av de fem breakbollar hon hade för att avancera till åttondelsfinal. ”Det ställer definitivt till det för din rutin lite grann, men samtidigt tog jag mig an matchen i dag som om det stod 0-0. Jag tror att det är det bästa sättet att närma sig det eftersom det är en ny dag och en ny möjlighet.”

Gauff sade att matchen fick större betydelse efter Serena Williams pensionering och möjligheten att hennes syster Venus också kommer att gå i pension.

”Om Serena och Venus såg detta idag, två 18-åringar, båda afroamerikaner, som spelar på WTA 500-nivå, tror jag att de skulle vara stolta”, sade Gauff. ”Vi är båda produkter av deras arv. Jag är tacksam för att jag hade dessa exempel att följa. Jag hoppas att jag kanske kan vara ett exempel själv.”

Gauff möter 2019 års vinnare av US Open Bianca Andreescu från Kanada i rond 2. Det blir deras första möte.

Montgomery kunde inte lägga ytterligare en uppryckning till sin lista som inkluderar att hon slog nr 25 Shuai Zhang och nr 42 Bernarda Pera i kvalomgångarna.

Den kroatiska kvalspelaren Donna Vekic besegrade den tidigare nummer ett Karolina Pliskova från Tjeckien med 6-3, 6-2 och avancerade därmed till kvartsfinal. Det var andra gången i rad som Vekic fick en högprofilerad förlust, efter att ha besegrat den femte seedade grekiskan Maria Sakkari i första omgången.

”Det var bara att tro på mig själv, att jag kunde slå henne idag eftersom jag förlorat mot henne sex gånger i rad, tre gånger förra året. Den sista var verkligen smärtsam”, sade den 77-rankade Vekic och syftade på förlusten med 4-6, 6-3, 7-6 (2) i andra omgången i Montreal 2021. ”Hon är en mycket tuff motståndare för mig, men jag gick verkligen efter mina slag idag och det gav resultat.”