Liane Lippert (Team DSM) gjorde den avgörande attacken på drottningetappen av Tour of Scandinavia och slutade ovanpå Norefjell efter en 11 kilometer lång stigning. Endast Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ-Futuroscope) kunde följa den tyska mästaren när hon gjorde sitt drag. Lippert spelade på etapp 5 för segern, vilket gjorde att den danska mästaren gick till kontring för att ta ledningen på den sista kilometern.– Det kändes riktigt bra, så jag frågade Esmée [Peperkamp] att driva på tempot och hon gjorde ett bra jobb. Jag väntade på den branta delen, kontrade där och var klar med Cecilie. Hon var uppe på GC, så jag satte press på henne och fokuserade på etappen, men tyvärr var hon bara starkare i sprinten, sammanfattade Lippert om sin dag.” Å ena sidan är jag lite besviken över att inte vinna sprinten eftersom den här etappen var ett stort mål, men vi gav också allt och jag är verkligen glad över att ta andraplatsen en dag som denna bakom en av de bästa klättrarna i pelotonen.” I och med segern går Uttrup Ludwig in i slutskedet med en 17 sekunders ledning på Lippert, medan Alexandra Manly (Team BikeExchange-Jayco) är trea totalt på 44 sekunder.Neve Bradbury (Canyon-SRAM) var ryttaren som Lippert gick till motattack mot. Den 20-åriga australiskan lät sin lagkamrat, den vita tröjan Shari Bossuyt, sätta tempot på mitten av klättringen för att mejsla ner gruppen och tappade gula tröjan Marianne Vos (Team Jumbo-Visma). På den brantaste delen av stigningen gjorde Bradbury sitt drag men kunde inte följa när Lippert och Uttrup Ludwig gick iväg. Fångad av en större grupp slutade Bradbury på 10: e plats på scenen och gick upp till sjätte totalt och in i den vita U23-tröjan.– Jag startade det och sedan betalade jag för det ganska snart efteråt. Jag njöt inte så mycket av klättringen; Jag led bara för det mesta. Det var svårt, men det är skönt att ha den här tröjan nu, säger hon.Etapp 4-vinnaren Alexandra Manly (Team BikeExchange-Jayco) visste att Norefjell-finishen skulle bli utmanande. Istället för att försöka följa den bästa klättraren red hon sin egen takt för att sluta femma och försvara sin pallplats, 11 sekunder före Julie Van de Velde (Plantur-Pura).– Målgången var så hård, sista stigningen var bara att få ut allt för att försöka hålla sig kvar i tätgruppen, bara fokusera på andningen. Tjejerna gjorde en riktigt bra inledning i klättringen för mig och Georgia, jag är jättetacksam mot dem, och nu ligger jag trea i GC, så vi är nöjda med i dag, säger Manly.Norska klättraren Katrine Aalerud inledde Tour of Scandinavia med nummer 1 som hennes Movistar-lagkamrat Annemiek van Vleuten hade vunnit Ladies Tour of Norway 2021. Aalerud hade hoppats kunna sätta sin prägel på klättringen men kunde inte utmana Uttrup Ludwig om segern och slutade på 11:e plats på etappen. Hon ligger nu på sjunde plats totalt som bästa norska ryttare.– Det kändes bra, men det är klart att det inte är lätt att komma tillbaka efter en period utan lopp. Jag är lite besviken över att jag inte kunde slåss med Cecilie, jag hade hoppats på mer, men för mig är det stort att bara vara tillbaka och försöka tävla med de bästa. Jag kunde känna att jag fortfarande saknar den sista lilla biten jämfört med den bästa. Mitt mål idag var att komma in i klättringen längst fram, kampen om position är väldigt svår för mig, så jag är glad att jag klarade det. Mitt team stöttade mig väldigt bra, säger Aalerud.Tour of Scandinavia avslutas på söndag med en etapp från Lillestrøm till loppets hem i Halden och avslutas med tre och ett halvt varv på en teknisk bana.