Australiens Matthew Richardson har gått före i UCI Track Champions League herrarnas sprintkategori, men kampen om totalsegern ser ut att gå ner till slut.Richardson gick före ärkerivalen Harrie Lavreysen i totalen tack vare en seger i keirin kategorin, bara för att se sin fem poängs marginal krympa till bara två poäng när Lavreysen studsade tillbaka med en triumf i den individuella sprinten.Den sista omgången av Observe Champions League i London på lördag kväll kommer därför att avgöra vinnaren i totalen. Adult men på fredagen var Richardson nöjd med att ha upprepat sin seger i keirin i förra veckans Saint-Quentin-en-Yvelines-omgång, trots ett våldsamt motstånd: ”Det var ganska enkelt. Harrie var ganska försiktig framme. Jag väntade bara tills flytten kom bakifrån och gav den en riktigt bra spark för att komma fram, lämnade min sista acceleration med ett varv kvar och lyckades hålla rapidly”, sade Richardson efteråt.” Lavreysen lyckades dock senare följa upp sin egen seger i Frankrike i herrarnas sprintfinal med en upprepad triumf i den brittiska huvudstaden. Och än en gång var Richardson mannen som Lavreysen skulle slå. ”Jag kände mig bra, Matthew gick först”, berättade Lavereysen för reportrar. ”Jag förväntade mig inte det, males jag tänkte att om han inte ska göra det så vill jag inte göra det heller.” ”Han hade en riktigt bra taktik, det var riktigt svårt. Adult males jag klarade mig bara över mållinjen.” Lavreysen sade att han skulle vila upp sig så gott han kunde inför lördagens uppgörelse: ”Jag ska återhämta mig så bra som möjligt och ligga i sängen hela dagen. Sedan går jag bara lopp för lopp. Det är fortfarande bara två poäng, allt kan hända.”

Valente ökar gapet i damernas stamina-liga

Medan herrarnas dash fortfarande är i balans, har en annan hett omdiskuterad kategori, damernas uthållighetslopp, sett ligaledaren Jennifer Valente (United states) öka det viktiga avståndet mellan sig och huvudutmanaren Katie Archibald (GB). En andraplats för Archibald i scratchloppet bakom Irlands Emily Kay gav Archibald kortvarigt ledningen i ligan. Men Valentes triumf i elimineringsloppet, där Archibald slutade sjua, har gjort att den amerikanska ryttaren har kunnat studsa tillbaka med en hämnd. ”I elimineringsloppet är det faktiskt inte så mycket strategi inblandad eftersom du inte kan komma ut”, sa Valente efteråt. ”Även om du försöker återhämta dig kan du inte få ner pulsen, du måste fortfarande vara ganska aktiv i cykelloppet och närvarande i varje ögonblick. Du kan inte kontrollera vad någon annan gör och jag tycker att jag körde ganska likt hur jag har kört.” ”Jag tror att jag kan titta på min egen prestation och ta med mig det positiva och negativa från alla lopp. Resultattavlan visar [I’m] första men jag tror att det finns positiva och negativa saker från idag som i tidigare omgångar.” Archibald, som nu ligger åtta poäng efter, medgav att hennes chanser att köra om amerikanskan i den sista omgången på lördag kväll var ”inte goda”. Kay var dock extatisk över en seger i ett scratch race som hade alla känslor av en comeback: ”Det är stort för mig”, sade hon. ”Jag tog ett steg bort från sporten ett tag och kom tillbaka och försökte hitta formen. Jag kraschade vid OS och det gick inte bra för mig. Så jag tror att jag har letat efter ett resultat som jag kan vara stolt över. Det är de bästa i världen här och person kan inte låta bli att vara nöjd med det resultatet. Jag har jagat det ett tag.” I de andra två kategorierna behöll Mathilde Gros från Frankrike och Claudio Imhof från Schweiz sina respektive ledningar i damernas sprint- och herrarnas uthållighetsligan på den första av Londons två kvällar i rad. Imhof är inte på något sätt säker på framgång, eftersom Spaniens Sebastian Mora gjorde ett starkt åk i scratch bakom Will Perrett från Storbritannien och slutade fyra och flyttade upp until två poäng bakom schweizaren i totalen. En efterföljande tredjeplats i elimineringstävlingen för Mora satte sedan spanjoren på samma nivå som Imhof.Perretts seger var den enda segern för en lokal förare på fredagskvällen vars första seger för säsongen kom inför hemmapubliken och med sin familj som också tittade på.- Det kunde inte ha gått bättre. Jag visste inför loppet att jag måste ta varvet. Jag är mer av en förbundslöpare, en aerobisk förare, jag är ingen sprinter. Det finns några otroligt snabba sprintare där inne och om du tar dem till linjen kommer de att slå dig. Det är så det fungerar”, sade Perrett efteråt. ”Adult men de har inte den energi som jag har, eller de flesta av dem har det inte. Jag hängde nära baksidan i början och gjorde inte så mycket jobb, och när det var dags gick jag. Det är ingen idé att göra det halvhjärtat, annars förlorar man bara energi.” I de andra tävlingarna tog Steffie van der Peet (Nederländerna) damernas keirin för andra gången, Ukrainas förare Olena Starikova var överlägsen den totala ledaren Gros i damernas sprint och Gavin Hoover (Usa) vann herrarnas utklassning.UCI Track Champions League avslutas på lördag med den sista av sina again-to-again-omgångar på Lee Valley VeloPark i London.