Ashleigh Moolman Pasio har skjutit upp sin planerade pension i slutet av 2022 och gått med på att åka för det belgiska AG Insurance-NXTG-teamet när de går upp till WorldTour-nivå 2023. Sydafrikanen, som fyllde 36 år i december, kommer att fungera som mentor för de unga ryttarna i teamet och rikta in sig på Ardennes Classics och etapplopp som Tour de France Femmes, där hon var en av de bästa ryttarna i år innan hon lämnade loppet med sjukdom.Hon meddelade sitt beslut att tävla vidare 2023 och gå med i AG Insurance-NXTG som video. – Jag var väldigt säker på att jag skulle gå i pension efter den här säsongen. Det är vad jag meddelade världen men gradvis började tanken på att fortsätta vinna mark i mitt sinne, säger Moolman-Pasio. – Jag hade en av mina bästa säsonger hittills och redan som 36-åring gör jag framsteg varje år. Min nivå är högre än den någonsin varit så här är vi.”Moolman-Pasio är en av de mest erfarna ryttarna i damernas peloton och har varit en del av Lotto Belisol, Cervélo-Bigla, CCC Liv och SD Worx under sin karriär. Hon är en flera sydafrikanska mästare och kommer nu att dela sin stora erfarenhet med AG Insurance-NXTG-ryttarna 2023.”Du känner mig. Jag gillar att dela och prata. Cykling handlar inte bara om att cykla hårt. Det finns så mycket mer som näring, din mentala hälsa och återhämtning. Att leva ett liv som heltidsproffs är något du kan lära dig och jag kan inte vänta med att dela mina livserfarenheter med teamet, säger hon. – Jag har ju laget i tankarna redan, jag följde dem noga under Tour de France Femmes och blev imponerad av hur de verkligen red som ett lag med och för varandra. Trots de motgångar de upplevde med två ryttare som kraschade ut, behöll de sin moral uppe och bar till och med den vita tröjan. Det var inspirerande att se för mig.”AG Insurance-NXTG har fokuserat på att utveckla unga ryttare under 2022 men avser att ta steget upp till WorldTour-nivå 2023 och acceptera de ekonomiska kraven från den högsta divisionen. Julia Börgström, Anya Louw, Gaia Masetti, Lone Meertens, Ilse Pluimers, Ally Wollaston, Britt Knaven och Maud Rijnbeek kommer att kliva upp från U23-laget, med en ny generation ryttare uttagna till U19- och U23-lagen. Jolien D’hoore är ledande sportchef, med Natascha den Ouden team manager och herrarnas QuickStep-AlphaVinyl team manager Patrick Lefevere som erbjuder strategisk rådgivning och stöd. ” Jag var inte ens säker på om jag ville fortsätta men när Natascha och jag chattade kände jag en omedelbar koppling till henne och beslutet fattades. Vi delar samma värderingar när det gäller cykling men mestadels är vi båda otroligt passionerade för den här sporten och utvecklingen av damcykling, förklarade Moolman-Pasio. ” Att ha Jolien bakom ratten och återförenas med henne är också en stor möjlighet. Hon coachar åkarna från bilen. Hennes energi hjälper laget framåt. – Jag kan handleda åkarna inifrån gänget. Inte som deras ultimata lagledare från ett elfenbenstorn utan alltid som en del av den enhet som laget framstår som. Vi reser oss genom att lyfta varandra. Jag ser också fram emot att lära mig av dem, trots åldersskillnaden.” Moolman-Pasio började sin karriär 2010 med Lotto-Soudal. Hon har vunnit 42 lopp och använde sina klättringskunskaper för att sluta på pallen i Giro Donne 2018 och 2021. År 2020 vann hon de första ESport-VÄRLDSMÄSTERSKAPEN i en spännande två-upp-sprint till mållinjen mot Australiens Sarah Gigante.”Trots dessa 42 segrar är jag inte en produktiv vinnare men jag är en av de mest konsekventa ryttarna i pelotonen”, förklarade hon. – Redan vid 36 är jag fortfarande väldigt ambitiös. Jag vill verkligen ha den där svårfångade Flèche Wallonne-segern efter nio gånger bland de sju bästa i det loppet. Jag vill också sikta på den gula ledartröjan i Tour de France Femmes nästa år. – Jag tittar på min karriär nu år för år och meddelar inte på något sätt att jag går i pension redan nu. Det har jag gjort en gång tidigare.” ✍️ Ny signeringVi är glada att kunna meddela undertecknandet av Ashleigh Moolman Pasio på ett ettårigt avtal. Välkommen Ashleigh! Läs mer 👉 https://t.co/q7hiT8FQyW#supporterofyourlife #unlockyourpotential #GearUp #supporterofbelgiancycling #AGInsurancenxtgracing pic.twitter.com/Ydr1GrWzNRAugusti 10, 2022Se även