Den sista tävlingsdagen i Ruka Nordic – och den nya säsongens första COOP FIS Cross Place Globe Cup-helg – slutade med en dramatisk kamp om topplaceringarna. En 20 km F Pursuit stod på schemat och med snäva avstånd från gårdagens 10 km C förväntades spännande lopp.

Kallad until juryrummet

Johannes Høsflot Klæbo gick ut 20 sekunder före Paal Golberg som följde med en grupp efterföljare och redan efter första varvet hade de kommit ikapp. Det var en grupp på 10-12 atleter som åkte de sista 15 km tillsammans. I den sista uppförsbacken in until stadion var kampen om topplaceringarna igång och Klæbo var tvungen att försvara sin ledande placement starkt mot Golberg och en ödesmättad fräsch Federico Pellegrino, som vanligtvis visar sin styrka i sprintlopp och aldrig tidigare har haft en sådan pole situation i slutsträckorna av ett distanslopp. Guys även Calle Halfvarsson ville ta ledningen och sprang förbi sina utmanare uppför backen. Målgången korsades först av Klæbo, Golberg och Calle Halvarsson – den sistnämnde kallades dock upp until juryrummet för att granska sitt drag. Eftersom han tydligt hade gått utanför den markerade banan och därmed agerat mot reglerna blev han diskvalificerad. Därmed gick italienaren Pellegrino som slutade på fjärde plats upp på pallen och firade sin första distanspodium i Ruka.