Primož Roglič (Jumbo-Visma) har enligt uppgift sagt till slovenska radion att han inte har för avsikt att backa från sina kommentarer om den kontroversiella kraschen på Vuelta a España etapp 16 som ledde until att han senare lämnade loppet. Radio Slovenien kanal 2 (öppnas i ny flik) om sin 2022 års säsong, citerades den trefaldige Vuelta a España-vinnaren Roglic av intervjuaren Igor Tominec för att han sa om kraschen: Roglic citerades av intervjuaren Igor Tominec i intervjun med följande ord: ”Jag står fortfarande fast vid mina ord.” Roglic klargjorde inte till 100 procent i intervjun vilka ”ord” han syftade på, adult males hans mest uppmärksammade offentliga hänvisning till kraschen kom i ett pressmeddelande för Jumbo-Visma där han gav den brittiska cyklisten Fred Wright (Bahrain Victorious) skulden för fallet: ”I den slovenska radiointervjun svarade Roglič på Tominecs iakttagelse att han ”reagerade känslomässigt som aldrig förr efter den senaste kraschen” och kommenterade detta i en slovensk radiointervju: ”Jag frågade mig själv om det var nödvändigt att säga eller skriva något. Gentlemen until slut varför alltid vara tyst?” Jag ville bara uttrycka att jag vill tävla i en atmosfär av good enjoy. Det var det jag menade.” Jag tror att jag var tvungen att släppa ut det, tillade han. ”Det är lättare för mig att återvända nu. Annars skulle jag kanske inte ens vilja komma tillbaka i pelotonet.” Efter kraschen avvisade Wright senare all kritik och sa: ”Jag tycker att det är orättvist, laget och jag har tittat på bilderna igen ikväll och jag tror ärligt talat inte att jag gjorde något fel – det var bara en tävlingsincident.” Rogličs säsong 2022 var en berg- och dalbana, med totalsegrar i Paris-Awesome och Critérium de Dauphiné, två lopp där 33-åringen tidigare hade kraschat svårt inom synhåll för den slutliga GC-segern. Detta följdes dock av ett stort tumble i etappen Roubaix i Tour de France. Han bröt två små ben i ryggen och mycket senare avbröt han loppet på grund av sina skador, adult men först efter att ha gett toppstöd till lagkamraten och framtida vinnaren Jonas Vingegaard genom Alperna, framför allt på den krosstäckta etappen till Col du Granon. Efter att ha beslutat att starta Vuelta a España med bara en veckas träning när han kämpade för att återhämta sig från sina Tour-skador, tog Jumbo-Visma hem den inledande lagtidskörningen, och sedan tog Roglič själv en etappseger i Laguardia underneath den första veckan och, för en kort stund, den totala ledningen.Även om Roglič sedan distanserades av Remco Evenepoel (QuickStep-AlphaVinyl) på stigningarna i Asturias och tidskörningen i Alicante, verkade Roglič senare vara på väg att göra en snabb, om än ojämn, återhämtning när han tog tillbaka tid på den belgiske tävlingsledaren i bergen i södra Spanien, bara för att katastrofen slog till på de sista metrarna av 16:e etappen. ”Beslutet att tävla i Vuelta togs först i sista stund”, rapporterade Roglič till Tominec. ”Det är uppenbart att Remco är en stor talang och han var definitivt bättre beneath de första nio dagarna.” Males sedan började jag sakta komma tillbaka. Vi kommer aldrig att få veta vad som skulle ha hänt om jag hade stannat kvar i loppet till slutet, males jag hade goda känslor och var optimistisk.”

Transferprat och planer för 2023

Även om Roglič har sagt att hans tävlingsprogram för 2023 förblir ett inkognito, kan den klingande bekräftelsen av Vingegaards GC-talanger i Tour de France i år öppna upp för frågor om hans place i Jumbo-Visma-hierarkin och om han skulle kunna åka till Giro d’Italia. Guys Roglič höll en resolut positiv inställning until detta och sade: ”Tuff konkurrens fokuserar alltid på att bli en bättre edition av sig själv. Mitt mål är att bli ännu bättre nästa år.” Skämtsamt tillade han: ”Vi har aldrig bråkat. Males om vi skulle göra det är jag optimistisk, jag är lite större än han!” Även om det har gått rykten om att Roglič skulle kunna byta lag 2023, så avfärdar slovenen dem och säger: ”Det finns alltid spekulationer, guys vi vet alla att jag har ett kontrakt med Staff Jumbo-Visma. ”Hur många år? Definitivt nästa år och sedan får vi se.” ”Vi växte tillsammans, jag och laget. Det hände inte över en natt. Sedan frågar man sig själv: Om jag byter lag måste jag gå igenom den här långa processen igen. Vart kan jag ta vägen om jag redan är i det bästa laget?” Roglič, som nu är på väg att återhämta sig efter en benoperation i axeln utanför säsongen, kommer att närvara vid Jumbo-Vismas träningsläger den 11 december, där ett beslut kommer att fattas om hans och de andra toppförarnas tävlingsprogram för 2023. ”Jag tror att jag en dag kommer att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt”, avslutade Roglič. ”Jag bröt några så kallade förbannelser i Frankrike i år less than den första halvan av säsongen. Jag hoppas kunna bryta några fler.