Bianca Andreescu hade en lila tröja på sig och svarta strumpbyxor och strumpor och sandaler, och det fanns ett leende på läpparna ungefär en timme efter att hon hade lagt upp ännu en grov kamp, en nästan tre timmars kamp på en blåsig natt på Centre Court i Toronto.

Men det gick inte hennes väg den här gången.

” Jag önskar verkligen att jag vann för er”, sa hemstadsfavoriten i National Bank Open och talade till sina fans, strax efter att hon hade slagits ut ur striden. – Jag längtar efter att få komma tillbaka, ärligt talat. Det är allt jag tänker på just nu. Två år till.”

Hade hon varit på samma plats för ett eller två år sedan och förlorat i tredje omgången på hemmaplan medger den 22-åriga Andreescu att hon hade känt sig mycket mer negativ.

Men den här torsdagskvällen gick Andreescu av banan och hon blåste kyssar till den jublande publiken, log lite och lade sedan händerna över hjärtat. National Bank Open-mästaren 2019 hade klappat sig tillbaka från ett set ner för att tvinga fram en tredje, men hon kom kort mot Qinwen Zheng, tonåringen från Kina som slog ut den sista kanadensiska kvinnan som stod i singeldragningen här med en 7-5, 5-7, 6-2 seger.

– Jag skulle inte säga att jag var på min A-match, men jag gav mitt bästa med det jag hade i dag, sa Andreescu. ”Jag tror att jag kämpade riktigt hårt.”

Hon är mitt uppe i en comeback den här säsongen, efter skador och ett mentalt uppehåll som hållit henne på hyllan de två senaste. Andreescu medger att hon inte är på topp och inte mår lika bra som hon var 2019 när hon vann här och då i US Open. ”Jag tror att det kommer dit”, sa hon. ” Men som jag sa tidigare, om jag fortsätter att bara ge mitt bästa och vara riktigt engagerad i det här, för jag vill verkligen, verkligen det här – särskilt efter, du vet, tar så mycket ledigt, tar tid för mig själv och alla de riktigt tuffa stunderna. Jag känner bara att jag är på ett bra ställe just nu.”

Det började bra för Andreescu den här torsdagskvällen. Hon bröt Zheng i matchens första match, och när hon gick upp till 3-1 kom publiken igång med den första av många ”Let’s go Bianca!” ramsor under matchen (ibland gick de med ”Let’s go Bibi!”) Men Zheng jämnade ut saker och ting och utnyttjade sedan en smula av Andreescus oforcerade fel för att ta första set.

Andreescu bar sina känslor i goda och dåliga tider, som hon gör. Under sitt första servegame i andra set skickade hon in en boll i nätet och lutade sig sedan ner och skrek mot banan i frustration. När Andreescu föll till banan under en poäng tog hon sig snabbt upp igen och kom till bollen, avlossade en vinnare och log sedan och satte igång fansen. När hon konverterade på andra vinnare pumpade Andreescu näven och tittade över på sina föräldrar, raka ansiktet.

Höjdpunkten för Andreescu kom i andra set, när matchen var på serve vid 5-5 och hon lyckades utnyttja en brytpunkt, pumpa båda nävarna och skrika: ”Ja, kom igen!” Hennes pappa, Nicu, reste sig från sin plats och pumpade båda nävarna (och hennes mamma, Maria, förblev stoisk som hon alltid gör). Andreescu servade för att vinna andra set, sedan kastade hon upp båda armarna för att få igång den redan pumpade publiken ännu mer.

Zhang lyckades dominera det tredje setet och bröt Andreescu tre gånger, men medger att hon tyckte att det var tufft med tanke på stämningen. – I tredje set var publiken som att skrika mycket, säger hon. – Jag ledde och vet, det är 30-Love och jag serverade två dubbelfel i rad. Det är väl svårt för mig eftersom en så viktig match, förra set. Men på slutet är jag glad att jag tog mig igenom pressen för att få den här matchen.”

Det hela var över efter två timmar och 58 minuter, och publiken blev tyst när matchen var slut, tills de jublade igen när Andreescu steg av banan för sista gången.

Under de tre första dagarna av denna turnering tillbringade ingen spelare mer tid på banan för matcher än hon gjorde. ”Jag behöver definitivt typ tre dagar ledigt, kanske”, sa Andreescu. ” Jag kände mig ganska bra på morgonen, och sedan började jag röra mig och jag tänkte: ’Åh, gosh.’ Men sedan kickade adrenalinet in under matchen och allt sådant försvann.” Det var några tuffa poäng och långa möten som gjorde henne andfådd. ” Men totalt sett är jag bara nöjd med hur min kropp är”, sa hon, och ryggskadan som hämmade henne förra veckan var inte ett problem den här veckan.

Innan hon sa adjö och gick för att träffa sina vänner och familj, tog Andreescu glatt upp hur hon blev en morgonmänniska som vaknar klockan 6:30, hon blev upphetsad när hon märkte att det var 23:11 den 11 augusti (hon tänkte att det måste ha varit ett tecken), hon pratade om pizzan hon inte kan vänta med att äta, och hon gav barnen råd som inkluderade ”don’t let hatarna tar ner dig.” Andreescu upptäckte också att den olympiska sprintmästaren Andre De Grasse och ett gäng Toronto Blue Jays, inklusive Bo Bichette, var i publiken och tittade på henne. ”Åh, nu önskar jag verkligen att jag hade vunnit”, sa hon och flinade. ”Fy fan.”

Det kommer att finnas tid för vila under de kommande dagarna, men sedan är det tillbaka till jobbet. Det är ju en stor turnering på gång i New York. – Jag försöker vinna US Open här, säger hon. ”Jag fick fortsätta med det.”