Annemiek van Vleuten (Movistar) har avslöjat att hon kommer att sikta på att tävla i Giro d’Italia Donne och Tour de France Femmes avec Zwift 2023, hennes sista säsong innan hon drar sig tillbaka efter en lysande 16-årig karriär.”Jag är tydlig med att jag vill tävla i både Giro och Touren igen. Det är något som jag redan har pratat om med min tränare och med mitt lag. Jag älskar fortfarande att tävla i Italien och jag vill köra en Giro till”, säger Van Vleuten i en intervju med El Peloton (öppnas i ny flik).Van Vleuten är favorit att vinna den första kvinnliga versionen av det prestigefyllda franska Velo d’Or-priset i år för sin anmärkningsvärda säsong då hon vann totaltitlarna i Giro d’Italia Donne, Tour de France Femmes och Challenge by La Vuelta, samt elitloppet för kvinnor på väg vid världsmästerskapen.Tillväxten inom damcykling under de senaste fem säsongerna har varit utan motstycke, vilket till stor del beror på sportens professionalisering, inklusive direktsändning i TV av Women’s WorldTour och framgången med den återfödda kvinnliga Tour de France.Van Vleuten har blivit ett internationellt känt namn, men hon erkände att hon inte är van vid uppmärksamheten och populariteten.”Ibland gör det mig obekväm”, sade Van Vleuten. ”Jag har till exempel märkt när människor som inte känner mig sedan tidigare ansluter sig till min lokala träningsgrupp och säger något i stil med: ’Det är en ära att ha dig med i vår grupp’. Med något sådant känner jag mig behandlad som en ’stjärna’ i stället för som personen Annemiek – ur deras synvinkel förstås, eftersom jag inte ser mig själv som en sådan. Därför föredrar jag att gå ut med människor som har känt mig sedan jag började med det här.”Under det sista året av sin professionella tävlingskarriär fokuserar Van Vleuten på två huvudblock av lopp; det första omfattar vårklassikerna och den förnyade sjudagarstävlingen La Vuelta Femenina från den 1-7 maj. Det andra blocket förväntas omfatta Girot från 30 juni till 9 juli och Touren från 23 till 30 juli.Att hantera motgångar och övervinna hinderVan Vleutens säsong och karriär har inte varit utan utmaningar, och hon har lyckats komma tillbaka från både allvarliga och mindre skador. ”Jag är inte den typen av person som tror att någon är förutbestämd att vissa saker ska hända dem mer än andra. Ibland är jag förstås den första att skämta om det och kalla mig själv för en ”drama queen” för att ta udden av det, men mer allvarligt är jag medveten om att det oftast bara är otur”, säger hon till El Peloton.Efter att ha återhämtat sig från de skador som hon ådrog sig i samband med en krasch under Paris-Roubaix i oktober förra året kom Van Vleuten in i den här säsongen redo att ta itu med sina specifika mål.Mindre än en vecka efter att ha tagit en avgörande seger i Liège-Bastogne-Liège bröt hon handleden i en träningsolycka i april. I maj var hon oskadd i en ”kontrollerad krasch” medan hon bar den maglia rosa i Giro och vann den åttonde etappen. Hon kraschade också i den blandade stafetten i lagtidskörning och bröt armbågen och fortsatte att vinna elitkvinnornas väglopp vid Wollongong Worlds.Detta är inte hennes första motgångar; minns den förödande kraschen vid OS 2016 som gjorde att hon fick en allvarlig hjärnskakning och ryggradsfrakturer. Hon bröt också knäet i en krasch under vägloppet vid VM 2018 och slutade sjua, och hon bröt handleden vid Girot strax före VM 2020 och slutade ändå tvåa i vägloppet.På frågan om hur hon hanterar dessa motgångar berättade Van Vleuten följande. El Peloton, ”Ibland är det svårt. Särskilt förra året, efter Paris-Roubaix, minns jag att jag berättade för min tränare att jag fick allt mindre energi att resa mig upp efter en olycka. Men det var en känsla som bara varade i 24 timmar, och sedan började jag snabbt känna mig mer optimistisk. ”Det hjälper att sätta upp små realistiska mål dag efter dag. Du får erfarenhet av tidigare liknande situationer som du kan använda dig av nästa gång – en seger smakar ännu bättre när den kommer efter att ha övervunnit ett hinder.”