Petra Kvitova överlevde Madison Keys 6-7 (6), 6-4, 6-3 på lördagen för att nå Western &Southern Open-finalen.

Den 32-åriga Kvitova hade aldrig avancerat till semifinal på 10 tidigare matcher i Cincinnati-turneringen. Det är Tjeckiskans 40:e final i karriären, och hon möter ytterligare en överraskningsdeltagare i franskan Caroline Garcia, den första kvalspelaren att nå finalen i Cincinnati.

– Det är skönt att ha den här upplevelsen, även i min ålder, sa Kvitova och log. – I min karriär hade jag många, många finaler, men aldrig här. Det känns annorlunda eftersom det är för första gången i Cincinnati.”

Kvitova tog sig nästan inte vidare från första omgången och fick rädda en matchpoäng mot fjolårets finalist, Jil Teichmann. Hon behövde också tre set för att slå femterankade Ons Jabeur i tredje omgången.

– Det är som en andra chans att man nästan är borta och nu är man fortfarande här och spelar i (finalen), sa Kvitova.

Keys, 2019 års mästare i Cincinnati, besegrade tre grand slam-vinnare i veckan, men kunde inte stänga ute Kvitova.

Den 28-åriga Garcia vann sin sjunde raka match och slog sjätteseedade Aryna Sabalenka med 6-2, 4-6, 6-1.

Det blev två regnstopp under matchen, totalt fyra timmar. Garcia tog första set, men efter nästan 2 1/2 timmes försening tvingade Sabalenka fram ett tredje set.

Den andra regnfördröjningen kom med Garcia som ledde med 3-1 i den tredje. Men när spelet väl återupptogs gjorde hon ett snabbt arbete av vitryskan och vann tre raka matcher för att bli den första kvalspelaren som nådde finalen i en WTA 1000-tävling.

”Ingen förväntade sig det, det är säkert”, sa Garcia. – Det är en lång väg att komma ifrån (kvalet). Det är en match i taget. Försök att ta det bästa från varje match och förbättra dig genom turneringen.”

Det blir det nionde mötet mellan Kvitova och Garcia, där Kvitova vinner fem, varav två raka segrar i Miami och Madrid.

”Hon är en stor mästare”, sa Garcia. – Man måste spela snabbare och röra sig bättre på plan mot en sådan här spelare. Det är en stor utmaning för mig att spela mot Petra.”