Leo Hayter säger att värdefulla lektioner i tidskörning från hans bror Ethan hjälpte honom att säkra bronsmedaljen i VM i tidskörning för män under 23 år, samtidigt som han lärde sig att återvända från några svåra livserfarenheter och vann Giro Baby tidigare i år. Hayter är den första Giro Baby-vinnaren som också vinner en medalj i U23-VM i tidskörning, men hans säsong har inte varit lätt. Han har säkrat en plats i Ineos Grenadiers tillsammans med sin bror för nästa säsong men försöker fortfarande förstå var hans talanger ligger. ”Jag är ganska nöjd om jag ska vara ärlig, det här är min första internationella tidskörning på två år, så jag visste inte vad jag kunde förvänta mig. Det är ett språng in i det okända, för att se var jag ligger på den här nivån”, förklarade han efter loppet. ”För min typ av tävlingsstil är det inte en bra bana, det krävdes ett antal ansträngningar snarare än en som var lång och uthållig. Men jag tyckte liksom om den. Man kunde förlora eller vinna på kurvorna. Det är en svaghet för mig men jag gjorde mitt bästa.” Hayter vann tre etapper och dominerade Giro Baby i juni men fick kämpa sig tillbaka efter COVID-19 under våren och andra problem under de senaste månaderna. Han avslutade inte Tour de l’Avenir eller satte sin prägel på loppet efter en krasch på sjätte etappen. Förra året vann han U23-upplagan av Liege-Bastogne-Liege, men tog också en paus från sporten. Han kom tillbaka för att vinna stort men flyttade från Team DSM:s utvecklingsteam till Hagens Berman Axeon inför 2022. ”Jag tror att jag kämpar när det inte går bra”, erkände Hayter modigt i Australien.
”Jag fick ett litet återfall i början av året, sedan fick jag COVID-19 i början av mars och kunde inte träna på ett tag, så jag blev verkligen chockad av rytmen i tävlingarna. Men sedan slutade det med att jag vann Girot.””Det är en av de där sakerna där man liksom måste lita på att saker och ting klickar igen och att rytmen kommer tillbaka och att man börjar göra bra ifrån sig igen. Jag kom hit och gjorde vad jag kunde göra och kom iväg med en tredje plats.”Leo är mer av en klättrare och en etapploppsförare, medan Ethan är en snabb avslutare och har mer kraft. De står dock varandra nära och de förberedde sig för VM tillsammans. Leo tittade på videon när hans storebror körde i elittidskörningen och delade med sig av sin besvikelse efter att ett mekaniskt problem kostade honom chansen till en medalj. ”Det var trevligt, vi kunde båda förbereda oss på samma sätt. Vi gjorde en slags banrekognosering tillsammans och jag kunde titta på hans lopp via en video från bilen. Jag kunde se vad han gjorde rätt. Det var en trevlig upplevelse”, förklarade Leo.”Det var svårt att se när han hade problemet, han var på en bra körning och man vet aldrig vad som kunde ha hänt. Men att veta att han var där uppe och potentiellt kunde ha vunnit loppet var bra för mig. Det visade att vi båda har förberett oss på ett bra sätt.” Hayter kommer nu att fokusera på U23-vägloppet, förmodligen hans sista tävling innan han börjar sin karriär som WorldTour-proffs med Ineos Grenadiers 2023. Hans tidskörningsprestationer har ökat hans motivation och han kommer att ingå i ett starkt brittiskt lag som även inkluderar Sam Watson, Bob Donaldson, Sean Flynn och Oliver Stockwell.”Det här är en stor självförtroendeförstärkning och jag ser fram emot vägloppet nu”, säger han. ”Vi har fem killar som kan vinna.”