Söndag 21 augusti 10/ 15km individuella klassiska lopp i Otepää

Långhelgen med FIS Rollerski World Cup-tävlingar avslutades söndagen den 21 augusti med ett individuellt lopp på 10 km/15 km i klassisk teknik.

10km junior damer

Juniorkvinnorna var först ut med att starta tävlingen klockan 9.30 på morgonen. Det var samma favoriter som tidigare dagar, Kazakstans idrottare Mariya Gerachshenko och italienska Anna Maria Ghiddi att slåss om segern. Det var en ung 15-årig estniska Gerda Kivil som överraskade alla. Det här loppet var hennes andra FIS-lopp någonsin, det första var skatesprintloppet i fredags där hon tog tredjeplatsen. Kivil kämpade mot en bekväm ledning efter det första varvet och ledde med mer än 10 sekunder framför andra estniska Andra Aavik och 15s framför Ghiddi och Gerachshenko. Även om hon inte kunde hålla samma fart under det andra varvet var ledningen hon hade mer än tillräckligt. Kivil vann med 4,4 sekunder före Gerachshenko och 11,1 före Ghiddi. Aavik tappade ännu mer tid på andra varvet än Kivil och slutade fyra (+29,7s).

I världscupens totala ställning var det Anna Maria Ghiddi som fortsatte att behålla den röda tröjan.

10km elit damer

Elitklassen damer startade sitt lopp direkt efter juniorer och det var bara en brutal demonstration av styrka och kraft av 14 gånger rullskidvärldscupvinnare och 10 gånger rullskidvärldsmästare Linn Soemskar från Sverige. Hon hade mer än 20 sekunders ledning framför kinesiska Ma Qinghua efter sitt första varv och ökade den till 53,4 sekunder i slutet av det andra varvet. Estniskan Aveli Uustalu tog tredjeplatsen, 8,1 sekunder bakom Ma Qinghua. Hon följdes av 5 andra estniska skidåkare (Udras, Kaasiku, Pulles, Tuul, Kaasiku) före den första italienska, Elisa Sordello på 9: e plats. Näst bästa kineser och 10:e plats totalt var Zhou Yang.

15 km junior herrar

Efter att damerna hade lämnat tillbaka sina rullskidor var det dags för junior- och seniormän att köra sin 3-varvs individuella klassiska tävling. Juniorloppet dominerades av svensken Malte Juttedal, på samma sätt som han gjorde dagen innan i masstartsskridskoloppet. Även om han efter det första varvet bara hade en 4 sekunders ledning framför förra årets vinnare Oleksander Lisohor (UKR) ökade han den till mer än 20 sekunder efter det andra varvet och nästan 35 sekunder i mål. Svensken Anton Grahn, vinnare av fredagens sprintlopp, slutade trea (+54,3) och italienaren Aksel Artusi fyra (+58,7s). Kazakiska Sultan Bazarbekov tog femte plats och bästa estniska, Ralf Kivil var 6: e. Han är bror till juniorvinnarvinnaren Gerda Kivil.

15 km elit herrar

Världscuphelgen i rullskidor i Otepää avslutades med en hård kamp om den 15 km långa klassiska tävlingssegern i herrloppet. Det var Estland mot Norge. Martin Himma (EST) som hade lite otur förra året och slutade bara 0,6 sekunder från pallen hade bestämt sig för att gå all in. Hans första varvtid 11:22,4 var snabbast tills den senast startade konkurrenten Amund Korsaeth (NOR) kom, han var 2,2 snabbare än Himma. En annan norrman Patrick Fossum Kristoffersen var bara 4,2s bakom Himma.
Efter det andra varvet var det bara 2,3 sekunder som skiljde Himma och Korsaeth och Kristoffersen var bara 1,9s bakom Himma. Alla lyckades öka farten på slutvarvet och eftersom Korsaeth hade alla sträcktider från andra kunde han pressa ut mer ur kroppen och tog segern med 5,4 sekunder före Himma och 7,5s före sin teamkamrat Kristoffersen. Italienaren Matteo Tanel var 4:a, han fångades av Korsaeth bara ett varv före mål och han kunde hänga med i den fart som Norwegian satte. Den extra boosten lyfte honom 4 platser högre än han var efter 10 km. Femteplatsen gick till estländaren Alvar Johannes Alev, som också fick lite hjälp av Himma på sitt sista varv och klättrade 4 placeringar högre än han var på 10 km. Sexa blev italienaren Michael Galassi, tvåa en dag tidigare i masstartsloppet. 7:a blev lettiskan Raimo Vigants, vinnare av fredagens sprintlopp. 8:e plats gick till Simon Karlsson, 9:a Tomasso Dellagiacoma och ukrainskan Dmytro Drahun rundade av topp 10. Först ut av topp 10 var kinesiskan Li Minglin som överraskade med 6:e plats en dag innan i masstartsskridskon.

Nästa FIS Roller-ski-tävlingar blir i Madona, Lettland, där juniorvärldsmästarna startar torsdagen den 25 augusti med individuella klassiska lopp.

Klicka här för att se resultaten från Otepää Rollerski World Cup och den återstående kalendern för FIS Rollerski World Cup-säsongen sommaren 2022.