Bild 1 av 5Rach McBride på pallen på Crusher i Tushar (Bildkredit: Rach McBride)Bild 1 av 5Rach McBride på pallen på Boulder Ironman 70,3 (Bildkredit: Rach McBride)Bild 1 av 5Rach McBride i aktion på Crusher i Tushar (Bildkredit: Linda Guerrette)Bild 1 av 5Rach McBride efter kross i Tushar (Bildkredit: Tim Mohn)Bild 1 av 5Rach McBride i Canadian Open (Bildkredit: Professionell triathletorganisation)Bild 1 av 5Inom kort ska jag genomföra mitt livs andra mountainbikelopp… bara en liten sak som heter Leadville 100. Du kanske har hört talas om det! Föga anade jag när jag tackade ja till en plats på Lifetime Grand Prix (LGP)-touren att jag skulle hoppa in i den djupa änden av mountainbikeracing med en av de största i världen. Trots min rookiestatus känner jag mig faktiskt ganska förberedd på det här.Stopp #2 för mig på Lifetime Grand Prix var den brutala Crusher i Tushar, ett 69,9 mil långt gruslopp från Beaver, Utah. Bara 112 km verkade som en promenad i parken jämfört med 320 km obundet 200. Inspirerad av hur hårt mina medtävlare var tvungna att rida för att sluta på toppen i Emporia, Kansas, närmade jag mig det här loppet lite annorlunda: attackera den första stigningen och försök att hålla mig med framsidan av loppet så länge jag kunde. Risken: sprängas på andra stigningen och haltar genom de obevekliga sista milen upp till bergstoppen. Belöningen: se vilken typ av kondition den här tigern verkligen hade … och kanske bara överraska mig själv.Min strategi gav resultat. Min puls sköt i höjden den första timmen när jag försökte hålla ledarna i sikte. Efter det slog jag mig ner i grinden för att nå toppen vid tvåtimmarsmarkeringen och starta den skissartade nedstigningen. Tyvärr gled jag ut på en av hårnålarna som vad som verkade vara min pågående ”dirt nap”-saga och gick ner. Tack och lov hade jag bara lite av en smärtsam, blodig armbåge och knä att brottas med; mina ben och cykel kom ut oskadda. Jag var förundrad över de förare med klart bättre cykelhanteringsförmåga som smekte sig nerför berget som om det inte var någon stor sak. Som seriöst, hur sjutton gör de det?!En gång på HOT-trottoaren som leder in i de kommande 30 milen av stigande, kom jag tacksamt in i en paceline med andra LGP-racer Melissa Rollins som varnade mig för att nästa avsnitt ”suger”. Och sug det gjorde det. Tempen betade in på det höga 90-talet, och när planen gick upp blev det gropigt, sandigt och halt. Det var här den mentala tuffheten verkligen behövde kicka in. Jag försökte hänga med åkarna framför mig och använde den kommande hjälpstationen som morot för att bara hålla mig plöjande framåt i vad som kändes som en snigelfart. Med min vätskeblåsa påfylld och en kanna kallt vatten dumpad på huvudet (TACK, fantastiska volontärer!), drev jag tillbaka de skissartade hårnålarna som hade tagit en del av min hud på vägen ner, glatt förvånad över att jag verkligen fortfarande kunde trycka upp pulsen och ”behålla smärtan” utan att mina fyrhjulingar gav ut eller krampade.Låt dig inte luras när du når toppen av denna två timmars stigning. De sista sex milen av Crusher kommer att bryta dig om du inte har förberett eller sparat lite för de sista branta planerna upp till skidorten. När jag malde ur sadeln vid 40 rpm på vad som kändes som en 20% klass, stirrade på marken framför mig, svett droppade i ögonen, gav jag all gas kvar i min tank för att komma till mållinjen på knappt 5 timmar och 20min. Det räckte för att få mig 8: a i LGP-rankingen och några välbehövliga poäng mot totalen. Jag fick också en egen ickebinär pallplats, eftersom jag var den enda NB-konkurrenten i år. Jag skulle gärna se fler ickebinära idrottare ta itu med detta odjur av ett lopp 2023!Efter krossen har jag varit UPPTAGEN med att tävla, inklusive en fantastisk swim-bike-run på PTO Canadian Open triathlon. Jag vann också precis IRONMAN 70.3 Boulder den gångna helgen, vilket potentiellt gör mig till den äldsta (ahem) 70.3 Champion i historien. Mellan dessa triathlon slog jag upp Leadville MTB Stage Race för att se vad jag skulle ge mig in på. Detta var den absolut perfekta kursrekognoseringen för Leadville 100 som det är just 100-kursen uppdelad under tre dagar.Dag 1 instruerade min tränare mig att ta det lugnt och vara säker. Tyvärr hade denna MTB-nybörjare ingen aning om vilket däcktryck jag skulle köra och slutade återigen med att ta en ny smutstupplur med hela 35 psi i mina däck. Låt oss bara säga att jag lärde mig min läxa. Efter att ha halkat och glidit runt den första dagen, gett mig själv ännu mer smärtsamma vägutslag på den andra armbågen, slagit knäet ganska hårt och tillbringat kvällen gråtande på mitt hotellrum, dök jag upp nästa dag med en mer rimlig cykeluppsättning och med klartecken att tända upp den.Dag 2 och 3 blev en absolut explosion och gav mig en bra känsla av bara WTAF jag kommer att behöva genomlida på bara EN DAG. Jag lärde mig vad alla pratade om re: de branta planerna i Columbine och Powerline stigningar som kommer många timmar in i detta lopp. Jag fick veta att jag kunde tävla i mixen med två rutinerade mountainbikecyklister och andra LGP-racers Kristen Legan och Crystal Anthony. Återigen kom jag undan med den ickebinära totalvinsten, för ja… Jag var den enda! Allvarliga kudos till Leadville Trail Series-arrangörerna som fortfarande gav lika erkännande, utmärkelser och priser till ledarna i alla tre kategorierna.Det här loppet visade mig också hur speciellt Leadville och dess community är. Det varma välkomnandet, uppskattningen för alla deltagare och det generösa stödet som loppet ger till ungdomarna och folket i Leadville är verkligen inspirerande. Det är lätt att se hur det här loppet har blivit en legend på så många sätt. Jag är väldigt stolt över att få möjligheten att kliva upp på startlinjen för Leadville 100 för vad som sannolikt kan bli ett av de mest episka loppen i mitt liv.