Min första ”riktiga” prestanda-vägcykel var en Canyon Ultimate, en tredje generationens modell med fälgbromsar och en sorgligt opålitlig Campagnolo Athena-gruppset. Jag gick från en Specialized Allez till den här bubblande kolväskan av en cykel som verkade vara helt inställd på att gå uppför, men den var verkligen inte utan nackdelar. Vi rullar flera år framåt och jag befinner mig nu på ett pressläger i Nice inför lanseringen av den nya, femte generationen av Ultimate och försöker fastställa vad som har förändrats.

Medan vissa journalister lånades ut den prospecifika CFR-modellen med dess UCI-olytiska vikt och uppseendeväckande prislapp, tillbringade jag några dagar och många rostade kilometer på den något mer lättillgängliga SLX 8 Di2, byggd med 12sp Ultegra och 50 mm djupa hjul. Även om vissa svartsjukakänslor genomborrade mitt hjärta för att jag inte körde toppmodellen, representerar SLX, med en mer allmängiltig konstruktion, bättre vad jag tror att Canyon har försökt skapa med den här senaste modellen; deras mest allsidiga tävlingscykel hittills.