Nya Zeeland fortsatte sin dominans av herrarnas Commonwealth Games cross country mountainbike-evenemang, med Sam Gaze som tog guld för andra raka spelen. Ben Oliver släpade in sin landsman med en halv minut för silver, långt före bronsmedaljören Alexander Miller (Namibia).År 2018 slog Gaze Anton Cooper i en bitter avslutning mellan de två rivalerna och vände 1-2-ordningen från Glasgow. Cooper satt dock ute årets lopp med covid-19, så det var Oliver som klev in för att hålla loppet om topp två-placering för nationen på rätt spår.Segern för Gaze var också ett steg bort från de senaste årens kamp, på och av cykeln. Gaze, som tävlar för Alpecin-Deceuninck, krediterade sitt väglag för att ha hjälpt honom att komma tillbaka på rätt spår efter att ha drabbats av en huvudskada 2019 och lidit av depression.”Det har varit väldigt utmanande – de senaste fyra åren har varit ganska turbulenta”, sa Gaze enligt Nya Zeeland Herald (öppnas i ny flik). – Jag är väldigt tacksam för det, i efterhand. Det har gjort mig till den jag är idag och att komma tillbaka i år, tycker jag som en version av mig själv jag är stolt över, är väldigt speciellt.”Blick väntade till varv sex av åtta med att göra sitt drag och körde iväg på en kuperad sektion till seger.”Det är speciellt att tävla med din lagkamrat vid det här evenemanget, särskilt Ben”, sa Gaze. – Jag har känt honom sedan han var 14 år och han är en fantastisk kille.– Vi hade en plan in i det att jag inte ville skaka honom direkt – vi ville hjälpas åt och säkra de två första medaljerna.Richards övervinner ett år i kaos för att vinna guldEnglands Evie Richards reagerar med sin guldmedalj under medaljpresentationsceremonin för damernas cross country mountainbike -evenemang på dag sex av Commonwealth Games på Cannock Chase Forest Cannock (Bildkredit: Getty Images Sport)Englands Evie Richards spurtade in guldmedaljen i damernas längdskidlopp i Cannock Chase Forest norr om Birmingham. Zoe Cuthbert (Australien) tog silver 47 sekunder bakom medan Sydafrikas Candice Lill rundade av pallen.Richards, världsmästare 2021, berättade för BBC att hennes säsong hittills har ”gått i spillror”.– Jag hade en dålig rygg i februari och det här är första loppet utan smärta, inga tårar. Bara för att avsluta ett lopp låter det dumt, men det är ett så speciellt ögonblick, säger Richards.” Jag har haft allt från COVID till en magsjuka i Brasilien så bara att sätta ihop ett lopp och avsluta utan dålig rygg, att vara frisk, betyder verkligen världen för mig.– Jag visste att jag inte var den starkaste men jag var bara tvungen att försöka. Ibland spelar jag ner det för att göra det lättare mentalt, för att ta bort lite press, men självklart vill jag alltid vinna.”Richards skulle tävla i UCI Mountain Bike World Cup-deltävlingarna i Nordamerika men valde att stanna hemma för Birmingham Games.– Det är så speciellt att vara här på Samväldesspelen. Jag skulle vara ute i VM med mitt lag men jag ville bara vara här. Det var länge sedan min familj såg mig tävla och att vara världsmästare på hemmaplan, det händer inte så mycket, säger Richards.