NEW YORK (AP) – Iga Swiatek tappade fyra poäng i rad i sin kvartsfinal i U.S. Open mot Jessica Pegula genom att missa skott, vissa vilt. Så när Pegula ledde med ett break vid 3-2 och servade med 30-love, gick Swiatek över till sidlinjen mitt i spelet för att byta ut sin vita racket mot en annan.

Taket på Arthur Ashe Stadium var öppet, den 70-gradiga luften var så sval och torr som den någonsin varit under en varm och fuktig turnering, och Swiatek tänkte att hon kanske skulle prova en stramare strängspänning för att se om det skulle hjälpa henne att kontrollera bollen lite mer.

Oavsett om det faktiskt gjorde susen, eller om det bara gjorde Swiatek lugnare, så svängde draget verkligen matchens riktning. Swiatek, som är rankad som nummer ett, tog 14 av de följande 15 poängen och även om det inte var lätt att avsluta, nådde hon sin första semifinal i Flushing Meadows genom att vinna med 6-3, 7-6 (4) över Pegula på onsdagskvällen.

”Jag vet inte om det faktiskt var nyckeln eller något”, sade Swiatek efter en match fylld av sammanlagt 13 servepauser, varav 10 bara i andra set. ”Det är säkert att jag inte tänkte på strängarna (längre) och jag fokuserade bara på rätt saker efter bytet.”

När spelet återupptogs poppade Swiatek upp en kort retur som flöt mot Pegula, som rusade på en svängande volley med backhand som landade ute. Det följdes av tre forehandfel i rad av nummer 8 Pegula, den högst rankade amerikanska spelaren.

”Jag började missa allting under bokstavligen resten av setet”, sade Pegula mellan klunkar ur en burk Heineken. ”Det var definitivt en enorm förändring av momentum. Jag tror att det hjälpte henne mycket. Så det var ett bra drag av henne. … Jag satsade bara på för mycket. Matcherna flög liksom förbi.”

Swiatek kommer att möta nummer 6-seedade Aryna Sabalenka från Vitryssland i torsdagens semifinal. Den andra damsemifinalen är Ons Jabeur, nr 5, mot Caroline Garcia, nr 17, som slog ut den 18-åriga amerikanskan Coco Gauff i tisdags.

Swiatek, en 21-årig polska som vann Franska öppna 2020 och i juni i år, misslyckades två gånger med att serva ut segern i onsdags, vid 5-4 och 6-5 i andra set. Men hon var bättre i tiebreak, och när Pegula missade en backhand för att stänga tävlingen sprang Swiatek mot sin gästbox, slängde sitt racket och skrek.

Swiatek sammanställde en 37 matcher lång vinstsvit tidigare under säsongen och tog hem pokalerna i sex tävlingar i rad, men detta är hennes första resa bortom den fjärde rundan i New York.

”Jag förväntade mig inte detta i början av turneringen”, sade hon. ”Försöker hålla mina förväntningar låga.”

Detta var Swiateks åttonde seger i rad mot en motståndare som är rankad bland de tio främsta, alla i raka set.

”Jag är superstolt över mig själv. Mitt mål är i princip att vara konsekvent”, sade hon. ”Jag minns när jag var en underdog och varje sådan match var surrealistisk. Nu känns det ganska rutinmässigt.”

Pegula, en 28-åring vars föräldrar äger NFL:s Buffalo Bills och NHL:s Buffalo Sabres, föll till 0-4 i Grand Slam-kvartsfinaler, inklusive en trio förluster i det skedet den här säsongen. Alla tre av dessa kom mot en spelare som låg högst upp på rankingen vid den tidpunkten: Ash Barty i Australian Open i januari och sedan Swiatek i Roland Garros och onsdag.

”Jag är lite deflaterad just nu”, sade Pegula. ”Jag är inte riktigt glad.”

Av de fyra spelarna som är kvar i gruppen är det bara Swiatek som redan äger ett stort mästerskap. Och endast Sabalenka, som besegrade den tvåfaldiga slam-tvåan Karolina Pliskova med 6-1, 7-6 (4), har varit så här långt på Flushing Meadows tidigare; hon förlorade i semifinalen förra året.

”Jag är redo för det”, sade Sabalenka. ”Jag är redo för en ny kamp.”

Sabalenka, som kastades ut från semifinalen i Wimbledon förra året av Pliskova, såg redan från början till att det här skulle bli annorlunda och tog en 4-0-ledning.

I år kunde Sabalenka inte delta i All England Club eftersom alla spelare från Ryssland och Vitryssland var förbjudna på grund av invasionen i Ukraina. Sabalenka tillbringade de fjorton dagarna i Miami för att träna och förbereda sig för en återkomst till turnén.

”Det var en tuff tid, särskilt när jag tränade i gymmet och det spelades Wimbledon på TV”, säger Sabalenka. ”Jag (stängde) alltid av den eftersom jag inte kunde se den.”