SAN DIEGO (AP) – Polska Iga Swiatek, topprankad, slog på lördagen den fyrseedade Jessica Pegula och nådde finalen i San Diego Open.

I den andra semifinalen stod kvalspelaren Donna Vekic från Kroatien och den oseedade amerikanskan Danielle Collins lika med 2-2 i tredje set när matchen försenades på grund av regn. Vekic tog det första setet och Collins det andra, båda med 6-4.

Den två timmar långa matchen mellan Swiatek och Pegula innehöll många tajta rallys, men Swiateks repertoar av sidledes grundslag, lobbar och drop shots blev Pegulas undergång. 

”Jag visste att jag hade spelet för att vinna den här matchen, men jag tappade bara fokus i mitten av det (första) setet”, sa Swiatek, 21, regerande mästare i US Open och French Open. ”Jag ville inte göra det misstaget igen.”

Nästan omedelbart efter att det första setet avslutats började ett lätt regn falla, vilket orsakade en 65 minuter lång försening.

”Jag är från Europa, så jag är van vid vått väder”, sade Swiatek, som vann sin nionde WTA-final 2022. ”Med de tyngre bollarna var det svårt för mig att spela med mer topspin. Jag lyckades ändra på det, så jag är nöjd med det.”

Efter att Swiatek brutit Pegulas serve för ett 4-2 försprång i tredje set, vann hon de två sista matcherna, där den vinnande poängen kom på en Pegula forehand som landade nära nätets botten.

”Jag trodde inte att det var så stor skillnad mellan oss”, sade Pegula, ”men hon är nummer ett av en anledning och hon är alltid frustrerande att spela mot”.