US Open -mästaren Daniil Medvedev erkände att det är ”väldigt konstigt” att han kunde stiga till nummer 1 på rankingen till följd av att han inte fick spela i Wimbledon.

Ryssen, rankad tvåa bakom Novak Djokovic, inledde sin Franska öppna-kampanj med en rak set-seger på tisdagen men All England Clubs beslut att stänga av spelare från Ryssland och Vitryssland från Wimbledon på grund av invasionen av Ukraina var fortfarande den viktigaste samtalspunkten.

Som svar på förbudet meddelade ATP och WTA-damtouren att de inte skulle dela ut rankingpoäng till några spelare för resultat i Wimbledon.

Det betyder att alla spelare som tjänade rankingpoäng i Wimbledon 2021 – Djokovic tjänade maximalt 2,000 för att ta mästerskapet – kommer att få dem raderade från sitt rekord som en del av det vanliga 52-veckorssystemet som räknar någons bästa 19 turneringar under det spannet. Djokovic är för närvarande 680 poäng före Medvedev men serben kan också tappa rankingpoäng om han inte lyckas försvara sin Franska öppna-titel.

Wimbledon inleds den 27 juni.

”Väldigt konstigt”, sa Medvedev om situationen, efter att ha slagit Facundo Bagnis med 6-2, 6-2, 6-2. Jag måste vara ärlig. Men ja, som jag sa förra gången, jag skulle vara riktigt glad över att spela Wimbledon.

” Men om jag inte kan, menar jag, bara att förbereda mig för nästa turneringar och … följ bara vad som händer där. Det finns inga poäng, jag blir nr 1, bra för mig. Om det finns poäng kan jag inte bli nr 1, jag kommer att bli rensad. Det är vad det är. Jag kan inte ändra vissa beslut, både om ATP och Wimbledon.”

Medvedev kallade ATP:s svar ”väldigt logiskt” jämfört med Wimbledons förklaring: ”Jag säger inte vilket beslut som är rätt, men åtminstone hittills när jag förklarat deras beslut fann jag ATP bara mer logiskt.”

Den 26-årige Medvedev, som bara spelade sin andra match efter att ha återvänt från bråckoperationen, var kvartsfinalist på Roland Garros förra året efter fyra raka förluster i första omgången.

Han har aldrig varit ett stort av lera, men han värmer till Paris.

” Jag måste vara 100% fokuserad och redo för vad lera har att ge mig. Just nu känner jag mig redo, säger Medvedev, som förlorade mot Rafael Nadal i årets Australian Open-final.

Även tisdagen krossade danske tonåringen Holger Rune 14:e-seedade Denis Shapovalov med 6-3, 6-1, 7-6 (4) i första omgången.

I damernas lottning skulle tvåfaldiga majormästaren Simona Halep och nr 3-seedade Paula Badosa spela sina matcher senare på tisdagen.

Jelena Ostapenko, Franska öppna-mästaren 2017, besegrade Lucia Bronzetti med 6-1, 6-4. Åttondeseedade Karolina Pliskova kämpade sig tillbaka och slog Tessah Andrianjafitrimo med 2-6, 6-3, 6-1. Pliskova var tvåa i Wimbledon förra året. Niondeseedade Danielle Collins lättade förbi Viktoriya Tomova med 6-0, 6-4.