Barcelonas manager Xavi har förklarat att han förstår Gerard Piqués beslut att meddela att han drar sig tillbaka från fotbollen mitt under säsongen.Pique gjorde ett chockbesked på torsdagskvällen om att lördagens La Liga-match mot Almeria skulle bli hans sista på Camp Nou, eftersom han förbereder sig för att dra sig tillbaka efter nästa veckas ligamatch mot Osasuna.Den rutinerade mittfältaren har haft en svår start på säsongen 2022/23, där klubben har indikerat att de inte är villiga att förlänga hans kontrakt efter 2023.Pique har spelat 615 gånger för Barcelona under sin mycket framgångsrika karriär, och 35-åringen hoppas nu kunna göra ytterligare två framträdanden mot Almeria och Osasuna innan han hänger av sig skorna.Han har vunnit åtta La Liga-titlar, varav fem tillsammans med Xavi, samt ett världs- och ett Europamästerskap med La Roja och tre Champions Leagues.Xavi fick frågan om Piqués beslut på presskonferensen före matchen och hyllade sin före detta lagkamrat. Han sa (via Sports Mole): ”Vi ska försöka ta tre poäng och hålla trycket på Real Madrid. Det här är också en speciell match för Pique som vi kommer att ge all vår kärlek till.” ”Jag förstår Piqués beslut med tanke på omständigheterna. Jag har också gått igenom det och jag önskar honom all lycka till. Barcelonas fans betraktar honom också som en legend i klubben: ”Jag hade turen att vara Piques lagkamrat. Svåra omständigheter tvingade honom att dra sig tillbaka. Jag gick igenom en liknande situation och det var naturligt för mig att kliva av. Geri hade ett kontrakt och bestämde sig för att lämna det, vilket är en stor gest. Han är en legend i klubben och förtjänar att erkännas som en sådan. ”Piques personlighet överraskade mig. Hans sätt att spela, hans förståelse för fotboll. Även när jag var med honom, som spelare vid 22-23 års ålder, var han väldigt modig, smartare än de andra. För mig är han en av de bästa försvararna jag har spelat med.Gerard Pique har haft en mycket dekorerad karriär i Barcelona.

Under ett sommarprat med Pique ska Xavi ha sagt till försvararen att han skulle spela lite den här säsongen. Även om managern vägrade att avslöja detaljer, uppgav han att det var ett av hans svåraste ögonblick som tränare: ”Jag hade en pratstund med Pique före säsongsstarten, det var en privat konversation. Att prata med honom var ett av de svåraste ögonblicken i min tränarkarriär. Men vi har nått en punkt i slutet där vi ser klubbens intresse över allt annat: ”Det fanns beslut som jag var tvungen att fatta i klubbens och lagets intresse. En del av dem var inte önskvärda. Det var tufft med Pique eftersom han är min tidigare lagkamrat. Vi är tacksamma mot honom, men vi fattar beslut i klubbens intresse.” Jag har varit tydlig mot Pique och skickat mitt budskap direkt om vad jag tror på. Jag har tidigare sagt att Pique är en förebild för ledarna, för laget och för framtida generationer. Men jag har varit ärlig mot honom sedan i somras och det var omständigheterna som avgjorde vad som hände.
”Jag hade inga problem med att Pique skulle stanna, men han fattade sitt beslut efter det samtal vi hade i somras. När en spelare inte spelar mycket är tränaren den första som får skulden. Det är en del av mitt jobb och jag måste leva med det. Det hände tidigare med Dani Alves också.
”Pique är en av de bästa försvararna i sportens historia. Allt handlar om omständigheter, vi väljer inte vårt slut ibland. I slutändan uppskattar man allt som har med ens roll i laget att göra.
”Och detta är vad Pique gjorde, och sedan fattade han sitt beslut. Men jag är tacksam mot honom och jag kommer alltid att komma ihåg att han ger allt han har på planen.”
Pique har tidigare sagt att han vill bli Barcelonas president i framtiden och lovade att vara ”tillbaka” i sin avskedsvideo.