Matteo Trentin hade inga tvivel. I det honungsljuset på en hösteftermiddag i Vicenza fanns det ett hjul att följa framför allt i den vinnande brytningen i Giro del Veneto. För att vinna loppet visste han att han inte kunde ge Alessandro De Marchi en tum.”I dag var den person som oroade mig mest uppenbarligen De Marchi”, sade Trentin efter att han hade pinnat tillbaka sin landsmans sena attack och sedan vunnit sprinten. ”Han är en person som var tvungen att attackera och normalt sett om du ger honom tre meter, då buonanottedu kommer inte att få honom tillbaka.”De Marchi är fortfarande en av pelotonets mest pålitliga styrketränare efter mer än ett decennium som proffs. Hans kollegor vet det bara alltför väl, vilket Trentins vaksamhet i onsdags visade, men ändå befinner sig friulanen på något sätt i slutet av säsongen fortfarande utan kontrakt för 2023.”Jag väntar helt enkelt. Vi har några ledtrådar som skulle kunna öppnas, men som inte har öppnats ännu, så jag försöker helt enkelt fokusera på tävlingarna”, berättade De Marchi för Cyclingnews före starten av Giro del Veneto, som han slutade på femte plats. ”Jag väntar på att något ska röra sig och att vissa saker ska falla på plats för att försöka hitta någonstans.”Cykelsporten har alltid varit en sport med ett absurt kort minne. Så sent som förra året bar De Marchi den maglia rosa under två dagar i Giro d’Italia. Bedriften var anmärkningsvärd inte bara för den atletiska ansträngningen, utan också för den vältalighet som följde i en eftertänksam presskonferens efter etappen, där han diskuterade allt från kampanjen för rättvisa för Friuli-borna Giulio Regeni, som kidnappades och dödades i Egypten 2016, till sin egen, obehindrade vision av sporten.”Mitt sätt att göra saker och ting är mycket mer romantiskt än vad den moderna cykelsporten tillåter”, sade De Marchi då. ”Min stil är kanske inte den mest praktiska. Det har funnits lopp där jag tillbringat hela dagen i brytningen och blivit fångad, och jag var ändå lyckligare med dem än lopp där jag fått en placering.”De Marchi visade ändå att han visste hur man vinner även förra säsongen. En tung krasch avslutade hans Giro i förtid, men han samlade sig för att signera sin 2021-kampanj med en fin seger i Tre Valli Varesine. Allt bådade gott inför säsongen 2022, men en rad sjukdomar förstörde hans vår och innebar ett tidigt slut på tre etapplopp i rad.På något sätt kämpade sig 36-åringen igenom Giro, men det var först i Vuelta a España som den gamla glöden verkligen återkom. Hans aggressivitet där har fortsatt i klassikerna i slutet av säsongen, inklusive nästan 100 mil från fronten i Il Lombardia förra helgen.”Den här säsongen var jag redo att fortsätta från hur jag slutade förra året, eftersom jag hade visat att jag hade ordnat upp mig efter kraschen och återhämtat mig från den”, säger De Marchi. ”Men det som hände var att COVID och två andra sjukdomar under våren blockerade mig, och jag var tvungen att börja om från noll strax före Giro d’Italia. Det blev ingen riktig, hundraprocentig återhämtning. Det kom först nu under den här sista delen av säsongen – men uppenbarligen är det oktober och det är lite sent.”Israel startar en ny nationDe Marchi har tillbringat de senaste två säsongerna med Israel-Premier Tech och det är fortfarande möjligt att han stannar i truppen, trots deras förestående nedflyttning från WorldTour. ”För mig ändrar inte frågan om att vara WorldTour-medlem inte det som står på bordet. Just nu är det också en möjlighet att köra här, men jag väntar på att det ska bli fast på något sätt”, säger De Marchi, som erkänner att truppens förtvivlade jakt på de UCI-poäng som krävs för att undvika nedflyttning har gjort det till ett komplicerat år.”Det var verkligen inte lätt att hantera och vi gjorde vårt bästa. Vissa säsonger kan vara bra och andra mindre bra. Tyvärr har vi kört in i en negativ säsong, och det har kommit i ett lite känsligt ögonblick. Laget har varit tvunget att möta en mycket svår och stressig situation, det är oundvikligt. Ingen kan förneka att den andra delen av säsongen var mycket svår.”Trots den dubbla pressen att tävla för UCI-poäng och att köra för att sätta sig själv i skyltfönstret, tog De Marchi utrymme i sin kalender för att tävla i UCI:s första världsmästerskap i grus i söndags, och placerade sig på sjunde plats i Cittadella, bara en dag efter sin långa raid i Il Lombardia. Hans egna utflykter i grus för rekreation – för att inte nämna lockelsen från tävlingarna i grus – har varit en stor framgång för Marchi. maglia azzurra – men han kunde inte motstå det.”Det var en möjlighet som jag fick och det kändes som om det hade varit ett misstag att slösa bort den”, säger De Marchi. ”Jag njöt av det, även om det inte precis var grusracing som vi känner det. Men jag känner mig glad över att ha deltagit i den första upplagan, och lycklig också.”De Marchi kommer att hoppas att turen vänder i hans sista lopp för säsongen i söndagens Veneto Classic, där han återigen kommer att vara bland favoriterna, även om han noterade att hans nuvarande predikament inte har förändrat hans inställning till dessa evenemang i slutet av säsongen särskilt mycket. Han ställer upp varje gång med samma anda som präglat hans karriär sedan han blev professionell med Androni 2011. Den har trots allt fört honom så här långt.”Okej, i år har jag i slutändan en extra motivation, men innehållet i min strategi förändras inte: när jag har något att ge försöker jag köra på attack och spela min hand oavsett vad som händer”, säger De Marchi. ”Och jag är säker på att om jag får ett nytt kontrakt kommer jag att kunna fortsätta göra det utan problem. Det tvivlar jag inte på.”