Dan Bigham satte ett nytt UCI-timrekord på 55.548 km på velodromen i Grenchen på fredagen och slog Victor Campenaerts tidigare märke med 459 meter.Bigham var redan den brittiska rekordhållaren efter att han täckte 54.723 km i Grenchen i oktober förra året, men han kunde inte rikta in sig på det direkta timrekordet vid den tidpunkten eftersom han inte var en del av UCI: s biologiska passtestpool.Deltidsryttaren har sedan dess anslutit sig till Ineos Grenadiers personal som prestationsingenjör och uppbackningen av WorldTour-teamet gjorde det möjligt för honom att ta itu med UCI Hour Record.Bigham publicerade en negativ splittring på fredagen, även om han kantade före Campenaerts rekordtempo lite tidigare än han kanske hade förväntat sig. 30-åringen var dock oförskräckt och skruvade upp farten till klockan upprepade 16 sekunders varv efter halvtimmesmarkeringen.” Jag hade fem minuters splittringar, och jag visste att jag var tvungen att vara en viss tid ner och sedan före rekordet, men jag var faktiskt lite före i stort sett över hela linjen,” sa Bigham. – Efter det börjar man räkna på vad man behöver göra för att slå rekordet. Varje varv är en halv sekund i bakfickan och det ger dig självförtroende.”Campenaerts tidigare rekord på 55.089 km fastställdes på höjd i Aguascalientes, Mexiko i april 2019. Bighams landsman Alex Dowsett var den senaste ryttaren att tackla timrekordet men hans försök i Aguascalientes i november förra året blev 500 meter kort.Tala med Cyklingnyheter i veckan hade Campenaerts tippat Bigham att slå hans märke och belgarens bedömning var sund. När Bigham väl gick före sitt tempo på Tissot Velodrome på fredagen såg han aldrig ut att vackla.”Jag antar att du aldrig har fått det förrän du har åkt varven, vilket är lite skrämmande: du är i takt men du måste fortfarande täcka avståndet,” sa Bigham. ” Jag hade lite vingligt i huvudet strax efter halvvägs och tänkte: ’Hur ska jag kunna köra 16,0 sekunders varv den närmaste halvtimmen? Det är nötter.” Men det bet bara aldrig. Jag kände mig i kontroll och jag bara fortsatte att göra det.”Bigham passerade Campenaerts märke med drygt en halv minut kvar och han tryckte på för att trycka ut UCI Hour Record till 55.548 km. – Det var riktigt, riktigt roligt, säger han. – I huvudet ville jag ha 55,5 km, så att få ut ytterligare 48 meter på det är jag ganska nöjd med.Faktum är att Bigham täckte mer avstånd än alla bar ett av de försök som togs bort när UCI först återställde reglerna för utrustning för Hour Record 1997. Bigham överträffade Tony Rominger 1995 rekord på 55.291 km, även om Chris Boardmans 1996 -märke på 56.375 km – täckt på den förbjudna ”Superman” -positionen – förblir orörlig.UCI:s beslut att justera reglerna för utrustning ytterligare 2014 utlöste en ny våg av rekordförsök, där Jens Voigt, Matthias Brändle, Rohan Dennis, Dowsett, Bradley Wiggins och Campenaerts alla satte nya riktmärken inför Bighams insats på fredagen.Bigham hade sin första, informella spricka vid timmen som student vid Oxford Brookes University 2015 och täckte knappt 47 km på Readings Palmer Park Stadium, och han slog Wiggins brittiska rekord förra året strax efter att ha ställt upp för Storbritannien i VM-tempoloppet.På fredagen hyllade Bigham det stöd Ineos Grenadiers gett i uppbyggnaden av det senaste försöket. Ineos-ryttaren Filippo Ganna hade tippats för att försöka sig på Timrekordet i sommar, men världsmästaren i tempolopp har skjutit upp sin insats till senare under året eller kanske nästa säsong.”Jag fick ogudaktigt mycket stöd från Ineos och jag tror att det är det som har varit stegförändringen”, sa Bigham. ” Det är inte bara utrustningen och människorna som kommer att höra mig prata om CDA hela dagen, utan det är allt utförande, all fysiologi, alla termiska ingrepp, näring – allt sådant, de bara absolut ökade det.– Stödet jag har haft omkring mig är oöverträffat. Det har bara gjort livet mycket enklare, att bara behöva komma hit och prestera. Även den här veckan har jag inte behövt oroa mig för min cykel, mekanik, timing, livestream, ingenting. Jag behövde inte ens laga middag, och jag behövde inte ens lägga mina saker i diskmaskinen. Det är allt du kan förvänta dig av den här nivån av lag, det har varit oöverträffat.”