Geraint Thomas har antytt att han kanske inte siktar på Tour de France 2023 i vad som kan bli hans sista år efter en 17-säsongs professionell karriär. Den 36-årige walesaren vann Tour de France 2018, var tvåa totalt i samma lopp 2019 och trea i år bakom Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) och Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Han visade att han fortfarande var konkurrenskraftig i cykelsportens största lopp trots två år av otäcka krascher och tvivel om hans konkurrenskraft när en yngre generation svepte in i sporten. Thomas kontrakt med Ineos Grenadiers löper ut 2023. Det brittiska laget har skrivit kontrakt med en rad unga cyklister och bygger för framtiden, men som den enda cyklisten som stannat kvar i laget sedan starten 2010 är Thomas på många sätt lagets äldste man.Efter sin tredjeplats i totalen i Tour de France 2022 kan Thomas nog kräva en skyddad ledarroll inför 2023 års lopp, men han verkar ha lite annorlunda personliga och professionella ambitioner inför vad som kan bli hans avskedssäsong.”Vi måste sätta oss ner och ta reda på vad jag vill göra, det kan vara mitt sista år också. Jag vill göra det bästa av det”, sa Thomas till Cyclingnews och Velonews nyligen. ”Jag vet inte ens om jag kommer att köra Touren för att vara ärlig, kanske Giro. Det är helt och hållet i luften, verkligen. Jag skulle inte ha något emot att göra något annorlunda.”Det här året har varit ganska uppfriskande, med några nya lopp som Coppi & Bartali, Liege-Bastogne-Liege, Flèche Wallonne och Itzulia Basque Country. Det är alla lopp som jag aldrig har gjort eller bara gjort en gång.”Thomas kraschade i Giro d’Italia 2020 och föll också hårt tidigt i Tour de France 2021 och led fram till Paris i hopp om att hålla formen inför OS i Tokyo. Men han misslyckades med att avsluta vägloppet och var bara 12:e i tidskörningen.Han var dock tillbaka till sitt bästa 2022 och vann Tour de Suisse på väg till sin Tour de France-podium.”Förra året var ganska hemskt, så det var skönt att njuta av tävlingarna och få några resultat också. Jag är stolt över min körning i Tour de France, det var bra och att vinna Suisse också, det var verkligen trevligt, jag har varit nära förut. Det har varit ett riktigt bra år.”Thomas njöt också i tysthet av att bevisa att hans kritiker hade fel, både inom Ineos Grenadiers och på andra håll. ”När jag vann Touren var det trevligt att komma tillbaka nästa år och visa att det inte var en slump. Och det var trevligt att komma tillbaka i år också, när folk trodde att jag var färdig. Nu känner jag att jag inte har något mer att bevisa”, förklarade Thomas. ”Det är alltid en extra motivation att visa att man fortfarande har det. Det viktigaste var att fortsätta njuta av tävlingen och göra min egen grej. Man kan se den utvecklingen också, som under de flesta år. Det var trevligt att vara med i det hela.”Att njuta av tävlingarna i vad som kan bli en avskedssäsongGeraint Thomas vann Tour de France 2018 (Bild: Getty Images)Thomas har insett att det är viktigt för hans moral och framgång att njuta av träningsprocessen och tävlingarna. Han verkade ha kontroll över sin kondition och sin utveckling i loppen redan från början av 2022. Han avslutade sin 2022-säsong vid CRO Race i Kroatien nyligen och sträckte ut sin säsong till början av oktober så att han gick in i vintern med lite kondition och tävlingar i benen. Om han bestämmer sig för att avsluta sin framstående karriär 2023 vill han njuta av sin sista säsong.”År 2023 vill jag börja året lite bättre än vad jag gjorde i år. Jag vill ligga i framkant av loppet och vara med i tävlingen, inte nödvändigtvis vinna, men att vara där uppe gör att man njuter mer av det”, förklarade han. ”Jag vill starta i Tour Down Under. Det skulle vara ett bra ställe att börja säsongen på.” Under de närmaste veckorna kommer Thomas att bestämma sig för om han tävlar vidare efter 2023. ”Jag ska sätta mig ner med min fru och bestämma vad jag vill göra”, avslöjade han. ”Hon vill gärna att jag fortsätter. Vi har fått vår son att bosätta sig i en skola i Frankrike och vi är lyckliga. Det handlar mer om hur jag känner mig. Jag njuter fortfarande av tävlingarna och träningen, det viktigaste är tiden hemifrån.”Det skulle vara trevligt att göra något nytt, men jag önskar inte heller att det ska gå snabbare.”