Som cyklist kunde det knappast vara mer känslosamt för Robert Gesink på fredagskvällen när hans Jumbo-Visma-team tog hem öppningssegern för Vuelta a España 2022 på hemmaplan i Utrecht och den rutinerade holländska klättraren tog sig in i ledartröjan.” Jag skakar fortfarande nu när jag sitter här”, sa Gesink till reportrar nästan en timme efter att Jumbo-Visma hade levererat ett kraftfullt öppningsslag i Vuelta, vann med 13 sekunder på Ineos Grenadiers och pressade alla bar det brittiska laget och QuickStep-AlphaVinyl från dag ett.Men om Primož Roglič säkert kommer att vara den stora mottagaren av Jumbos fantastiska start på lång sikt, när han söker en fjärde rekordjämn Vuelta totalseger, var Gesink dagens man när han korsade linjen på första plats och in i den röda ledartröjan.Gesink var med som lagkamrat i alla tre av Rogličs försök till seger i Vuelta och fick utstå en stor besvikelse i somras när han inte blev uttagen till Jumbo-Vismas laguppställning till Tour de France. Men efter att ha fokuserat om på Vuelta kunde belöningen i den spanska Grand Tour för hans långa år av arbete bakom kulisserna för laget bokstavligen inte ha kommit tidigare.– Jag är självklart väldigt tacksam för den här möjligheten att ta den röda tröjan i landet där jag är född och uppvuxen, sa Gesink. – Jag har gett mycket till det här laget och det här är en fin grej att ha.– Det var ingen diskussion alls [about who would be first across the line], snarare hade ordet alltid varit så här, men bara om vi var säkra på att allt var OK under de sista 500 meterna.” Det var ett riktigt tufft lagtempo och jag är väldigt tacksam för den här tröjan.”Med en uppskattad kvarts miljon fans som kantar rutten och en betydande majoritet som hejar på Jumbo-Visma, sa Gesink att han hade kunnat kanalisera det stödet för att motivera honom att åka så starkt som möjligt.– Man kunde verkligen känna energin komma fram när man gick genom centrum och direktören radiosände igenom att vi var tvungna att använda den energin. Det var väldigt känslosamt, jag skakar fortfarande när jag sitter här och det gör det ännu mer speciellt att göra det vi gjorde.”Vuelta fokuserar omGesink insåg att även om det inledningsvis inte hade varit lätt att assimilera att han inte hade valts ut till Tour de France, hade han varit glad över lagets framgång under sommaren och hade fokuserat på Vuelta, sa han.– Jag var tvungen att bearbeta det faktum att jag inte var med i Touren på ett tag för det är klart att det var tufft och jag var jätteglad att se killarna vinna, men jag hade gärna varit en del av det.– Då pratade jag och min flickvän igenom det och hon påminde mig om att jag har haft en så fin karriär, vi ska inte svika oss själva om det här. Så vi åkte till andra sidan havet, vi kom bort från allt i Kanada ett tag. Sedan började jag jobba för att komma hit, och här är vi.”Det andra Gesink sa att han hade lagt bakom sig var den dåliga kraschen som Jumbo-Visma hade drabbats av i den senaste Vuelta a España-öppningen av TTT 2019, när ett barns pool läckte vatten på vägen och nästan hela laget gick ner.– Jag tänkte inte på det, men om du hade nämnt det i förväg kanske jag hade gjort det, så jag är glad att du inte gjorde det, sa han till journalisten som frågade honom.– Jag höll mig upprätt men kan fortfarande se bilderna på killarna som ligger överallt i rondellen där vi kraschade.– Men ett lagtempo är ett stort mentalt spel och det vi gjorde var att fokusera på saker vi kunde påverka och vara positiva, använda det som en slags energi för att försöka gå snabbare. Det fungerade och jag är superglad över att vara här.”Som Gesink sa än en gång var han både tacksam för lagets beslut att han kunde ta ledningen och glad över att deras planer på att gå för segern hade fungerat.– Det betyder hur mycket jag har gett till laget och gett till andra. Det är det trevligaste sättet för dem att visa mig hur tacksamma de är, säger han. ”Primož gav mig tre röda tröjor, en efter varje Vuelta, och nu har jag en egen.”