Tom Dumoulin har gått i pension från professionell cykling och meddelade slutet på sin karriär med omedelbar verkan på måndag.Holländaren, som vann världstiteln i Giro d’Italia och tempolopp 2017, skulle hänga upp sina hjul i slutet av året men har nu tidigarelagt det. ”Jag bestämde mig för att sluta med professionell cykling med omedelbar verkan”, säger Dumoulin i ett uttalande. – Jag märker att jag inte kan göra det längre. Tanken är tom, benen känns tunga och träningspassen fungerar inte som jag hoppats.”Dumoulin har flörtat med pensionen sedan han tog obetald ledighet för att ta tid från sporten i början av 2021. Han återvände den sommaren för att vinna den nederländska time trial-titeln och vinna silvermedaljen vid de olympiska spelen i Tokyo, men hans passion för livet som professionell cyklist återuppstod aldrig riktigt.Efter att ha övergett Giro d’Italia med ryggproblem meddelade Dumoulin i början av juni att han skulle säga upp det i slutet av säsongen och sätta sig ett sista mål att arbeta mot, tempoloppet vid VM i Australien i september. Det visade sig dock vara ett steg för långt.– För ungefär två månader sedan meddelade jag att jag skulle gå i pension som professionell cyklist i slutet av året. Under förra våren märkte jag, trots min kärlek till cykeln, att det inte gick som jag ville. Jag kände att jag var redo för en ny fas i mitt liv. Men jag hade fortfarande ett projekt på min önskelista för att avsluta min karriär med en smäll; VM i Australien”, förklarade Dumoulin.– Jag ville ta mig an den vägen till VM på samma sätt som jag tacklade vägen till OS i Tokyo. Med en känsla av frihet, på mina villkor, med stöd av teamet och med min inneboende motivation som huvudbränsle. Det var det som gav mig tillbaka cykelglädjen då.”Han förklarade att ”tanken är tom” och tillade: ”Sedan min hårda krasch i träningen i september förra året har något gått sönder igen. Jag var tvungen att avbryta mina ansträngningar att återgå till min gamla form ännu en gång och hantera en annan besvikelse. Det var en för mycket.”Dumoulin går i pension vid 31 med en Giro d’Italia-titel och en världstitel till sitt namn, tillsammans med en andraplats vid Tour de France 2018 och en topp-10 vid Vuelta a España 2015 – hans genombrott som Grand Tour-utmanare.En naturlig tidskörningslista som blev en GC-utmanare, Dumoulin hävdade 22 segrar i sin 11-åriga professionella karriär, som såg honom stiga genom leden tillsammans med laget som nu kallas DSM, innan han gick med i Jumbo-Visma 2020. Hans Giro d’Italia-seger 2017 ledde till en utan tvekan lika imponerande kampanj 2018 där han slutade tvåa på både Giro och Tour. Men 2019 såg hans tredje Giro-bud sluta med en knäskada som missköttes, vilket slutligen avslutade hans säsong i juni och fick honom att riva upp sitt kontrakt med Sunweb för att gå med i Jumbo-Visma.Det nederländska mästerskapet i tempolopp 2021 skulle bli Dumoulins sista seger, men då hade han redan kommit överens med tanken att han hade det bättre utanför sporten, och på måndagen tog han det steget.”Även om avskedet inte blev som jag hoppades, ser jag tillbaka på min karriär med otrolig stolthet”, sa Dumoulin.” Jag arbetade hårt för det, tog mycket passion och glädje av det i många år och levererade lysande prestationer. Det kommer jag aldrig att glömma.– Nu är det dags att njuta av andra saker och finnas där för de människor jag älskar. Ett stort tack till mitt team och alla som stöttat mig under min fantastiska karriär. Och ett särskilt tack till min fru, som haft min rygg i alla dessa år.”