Rose Grant kom in i Leadville Trail 100 MTB för att försvara sin tvååriga dominans i damernas proffsdivision. Det skulle vara hennes sista försök att göra anspråk på det stora, glänsande bältesspännet som proffs, eftersom Grant meddelade före starten att hon skulle avsluta sin 10-åriga racingkarriär i slutet av säsongen.Grant sparkade upp dammet för att upprepa på pallen vid den 104 mil långa mountainbike-uthållighetstävlingen i Colorado på lördagen, den här gången och slutade tvåa efter Hannah Otto (född Finchamp). Hon lade också till stora poäng i sin strävan efter en topplacering i Life Time Grand Prix Series som presenterades av Mazda och flyttade till femte plats totalt. – Jag känner att den här säsongen på sätt och vis är en bonusturné. Förra året slets jag med att fortsätta tävla in i den här säsongen. Jag hade inte muntligt kommunicerat det till någon eftersom jag inte var säker. Jag visste inte hur jag skulle övergå, säger Grant om sin obeslutsamhet att gå bort från professionell cykelracing. – Jag ville inte fortsätta tävla bara för att jag inte visste hur jag skulle sluta eller uppfinna mig själv på nytt. För min identitet var så insvept i det här. Hyllningarna från att göra bra ifrån sig var så beroendeframkallande, jag ville inte att det skulle vara jag.”För Grant var det utmaningen i Life Time Grand Prix som Mazda presenterade som hjälpte henne att bestämma sig för att tävla ytterligare en säsong. Varför inte, med en säsongsavslutande $ 250,000 prisväska som ska delas jämnt mellan de 10 bästa kvinnorna och de 10 bästa männen efter den bästa poängen i fem av sex terrängevenemang över hela USA. ” Jag skulle vara extatisk att sluta bland de tre bästa, så mycket kan hända”, sa Grant om damernas ställning i Life Time GP. ” Många idrottare har redan suttit ute ett lopp så om något gick fel med en av de tre återstående finns det mycket utrymme att skaka om saker.”Efter Leadville blev det en skakning i damernas ställning i Life Time GP. Tidigare ledaren Sofia Gomez Villafane avslutade inte Leadville-evenemanget, så fick inga poäng. Haley Smith, med sin tredjeplats i lördags, tog över serieledningen med en poäng över Gomez Villafane, medan Sarah Sturm, fjärde plats i Leadville, nu låg trea. Otto hoppade till fjärde plats i serien. Endast 11 poäng skiljer Rose från serieledningen, med två evenemang kvar.Grant talade som ryttare med sex amerikanska maraton nationella mästerskapstitlar och fyra framträdanden vid Mountain Bike World Championships och såg fram emot att följa Leadville med det sista MTB-evenemanget i serien, Chequamegon MTB Festival i Cable Wisconsin den 17 september. Det sista loppet är ett klassiskt grusevenemang på 100 mil, Big Sugar Gravel i Bentonville, Arkansas den 22 oktober.– Jag gillar mountainbikeracing så mycket mer.  Jag älskar den individuella ansträngningen med en mountainbike. Jag tycker verkligen om att köra grus, men jag tycker inte om att köra grus, säger Grant. – Ett gruslopp med en enda bana, mer tekniska sträckor eller med mer klättring, det är bra. Men att åka i grupp och drafta med många män i de grupperna lägger bara till ett scenario som jag är obekväm med. ”Några av de [gravel] händelser jag har gjort har varit läskiga för mig men jag känner att du måste göra båda. Terrängracing är nu mountainbike och grus, så det är OK. Jag gjorde Unbound för första gången eftersom det var en del av Life Time Grand Prix som är mitt primära fokus den här säsongen. Om jag var mot början av min karriär kunde jag helt se mig själv förbättras i mina svagheter. Men jag är mer som, ’nej, jag är bra, jag har gjort det och jag behöver aldrig göra det igen’.” Gruppridning har aldrig varit en naturlig styrka för mig.” Grant, 39, bor i nordvästra Montana med sin man Nelson och nioåriga dottern Layla. Hon sa att tidpunkten var precis efter Life Time Grand Prix för att fokusera på sin dotter.” Jag hade några fantastiska möjligheter med Life Time Grand Prix Series och några partnerskapsmöjligheter. Men jag känner mig väldigt trygg med att jag ska ställa om och återuppfinna mig själv. Jag vill släppa strukturen så att jag kan vara mer mångsidig.  Jag vill kunna delta i många andra äventyr och inte vara så endimensionell, speciellt med min dotter som är nio. Hon är i så bra ålder att umgås med och skapa minnen.”Det finns mer i livet än att ta en startlinje och vara konkurrenskraftig, konstaterade hon, men hon uppskattade möjligheterna hon fick i cyklingen och de berg- och dalbanor av känslor som kommer med träning och tävling.” Jag har haft så mycket hjärtesorg, svek och hårda lektioner i sport. Jag kan nu ha en sund gräns för hur rörigt jag låter mitt hjärta, sinne, själ och kropp vara engagerad. Jag tänker inte låta det påverka mig eller min familj negativt, förklarade hon. – Min man är verkligen inte tävlingsinriktad och njuter så mycket av livet. Jag tittar på honom och jag är avundsjuk. Ibland önskar jag att jag bara kunde njuta av saker och inte vara konkurrenskraftig. Hur mycket respekt jag får från min dotter, och hur stolt hon är över mig som idrottare är häftigt att se. Om det finns något som mödrar passionerat vill driva, skydda det utrymmet eftersom ingen kommer att skydda det åt dig. Det kan så lätt bli förbrukat eller övervinnas med den där mamma-skuld-typen av saker.”