Cameron Scott må sitta i toppen av rankingen när det gäller Australiens National Road Series, men 24-åringen har inga illusioner om att det kommer att bli en helt ny inlärningskurva att kliva in i WorldTour 2023. ARA Pro Racing Sunshine Coast-ryttaren har skrivit på för Bahrain Victorious för 2023 och 2024 och fångade snabbt WorldTour-teamets uppmärksamhet med toppresultat så fort han fick en möjlighet att tävla i Europa. I maj i det 1,2-rankade nederländska loppet Ronde van Overijssel missade Scott precis segern i en tajt sprint och månaden därpå klev han upp på det översta steget på pallen i Memorial Philippe Van Coningsloo.Att få den chansen att visa vad han kunde göra i Europa på landsväg hade dock inte varit lätt att få. Fram till i år hade Scott inte tävlat internationellt sedan flera år tillbaka innan han tog beslutet att byta fokus från banan till vägen. Det var en övergång som ställdes inför några oväntade extra hinder, som kom precis när COVID-19-pandemin stängde Australiens internationella gräns under två säsonger och begränsade inhemska tävlingar.”Jag lämnade velodromen från banprogrammet i början av 2020″, berättade Scott. Cyclingnews. ”Sedan dess har jag bara satsat allt på vägen och det var en olycklig timing med COVID. Och när det väl hade lugnat ner sig fick jag en stor skada som gjorde att jag inte kunde delta under det följande året också.Scott bröt bäckenet efter att ha kraschat in i baksidan av en polismotorcykel under under den sista dagen av Tweed National Road Series-loppet 2020, men återvände till tävlingen i april 2021 och fortsatte det uppbyggande som hjälpte honom att komma närmare sina WorldTour-ambitioner. Det var ingen brist på toppresultat i Australien – bland annat seger i Australiens äldsta lopp Melbourne to Warrnambool och flera etapper i Tour of Gippsland – men även om dessa var viktiga steg på vägen var det de internationella resultaten han behövde för att ta sig över gränsen.”Undertecknandet har varit ett par år på nacken”, säger Scott. ”Det var en enorm lättnad att få något undertecknat för nästa år.”När han skyddade sig från solen före en sista varm och fuktig tävlingsdag i Tour de Langkawi, hans allra sista dag med ARA Pro Racing Sunshine Coast, berättade Scott hur han säkrade kontraktet.”Det verkar som om vad jag än gjorde i Australien så räckte det inte till”, sa Scott. ”Så fort jag kom dit var ett resultat, jag behövde inte ens vinna, tillräckligt bra.” Scott sa att det var den andra platsen i en tät sprint i Ronde van Overijssel i Nederländerna som ”verkligen startade samtalet” med Bahrain Victorious.”Från det första resultatet i Europa gick det väldigt snabbt”, säger Scott. ”De verkade ganska intresserade från början. Jag flögs in för att göra några tester åt dem och de var nöjda med resultaten. Inom två veckor hade jag penna på papper.”Nu när arbetet med att förverkliga drömmen om ett proffskontrakt i Europa är gjort, börjar arbetet med att utnyttja möjligheten på bästa sätt. Det må vara slutet på en cykelresa för ryttaren från Camden när han flyger ut från Australien för att inleda den europeiska säsongen, men det är bara början på en annan.”Jag tror att jag har mycket att lära mig fortfarande”, säger Scott. ”Jag tror att jag till en början kommer att vara med i ledartåget för sprintarna. Därifrån får jag bara ta det lopp för lopp och se hur jag utvecklas. Jag vet inte riktigt vilken typ av ryttare jag kommer att vara ännu, så det blir också en bra inlärningsupplevelse.”