Amanda Spratt är på väg att inleda en stor karriärförändring när hon avslutar en 11-årig tjänstgöring på det australiensiska laget BikeExchange-Jayco – teamet där hon började som professionell racer – för att gå med i den amerikanska outfiten Trek-Segafredo från 2023.Den australiensiska allroundspelaren har tecknat ett nytt tvåårskontrakt som kommer att se henne tävla för Trek-Segafredo till slutet av 2024 i vad hon kallar en ”ny utmaning”.”Jag har tillbringat 11 år med GreenEDGE och jag är så tacksam för dessa år, men jag kände mig bara redo för en ny utmaning och en annan miljö”, sa Spratt. ” Jag kanske är en av de äldre ryttarna nu, men jag känner mig fortfarande ung i hjärtat och min flytt till Trek-Segafredo får mig att känna mig som ett barn i en godisbutik – och jag gillar godis mycket!”Spratt, 34, har byggt en gnistrande karriär under GreenEDGE-bannern som började pro-racing 2012 med Orica-AIS när teamet själv startade och sedan utvecklades genom sina olika titelsponsorer Orica-Scott 2017, Mitchelton-Scott 2018 och BikeExchange 2020.Spratt tillbringade mycket av sin tidiga karriär på Orica-AIS och Orica-Scott som supportryttare för högprofilerade idrottare Judith Arndt, Emma Johansson, Katrin Garfoot och den då kommande Annemiek van Vleuten.Hon kom sedan också till sin rätt som ledare och vann etapper i det utmanande spanska etapploppet Emakumeen Bira 2017, 2018 och 2019, och där hon vann den totala titeln 2018. Hon var också en trefaldig totalvinnare av Santos Women’s Tour Down Under under samma säsonger.Hon tillbringade mycket av sin tid på Mitchelton-Scott som medledare tillsammans med Van Vleuten i de bergiga etapploppen, våren Classics och Ardennes Classics. Hon slutade två gånger på den totala pallen på Giro Donne, båda gångerna på tredje plats bakom lagkamraten och totalvinnaren Van Vleuten.Hon slutade också på pallen för laget på Trofeo Alfredo Binda och Liège-Bastogne-Liège. Spratt är också en häftklammer i det australiska landslaget och har två gånger slutat på pallen vid VM; 2018 Innsbruck och 2019 Yorkshire.Hon har kämpat med skador och kraschar de senaste åren på BikeExchange, återhämtade sig nyligen från iliac artery endofibrosoperation i oktober förra året följt av övergivanden på grund av COVID-19 på Giro Donne och sedan en krasch på Tour de France Femmes.” Personligen känner jag fortfarande att jag har många områden att förbättra så jag är glad över att fortsätta lära mig och bli starkare i varje lopp. Det blir min första normala lågsäsong sedan 2019 efter att ha kommit tillbaka från skada och haft en europeisk vinter så jag vill göra det bästa av det och vill gärna starta 2023 bra på de australiska tävlingarna. Efter det känner jag mig bara så exalterad och motiverad att komma till Europa och börja sparka mål med laget. Jag kan inte vänta, säger Spratt.Amanda Spratt (Bildkredit: Getty Images)Trek-Segafredo-regissören Ina Teutenberg noterade Spratts styrkor i de hårda etapploppen och klassikerna som en tillgång för teamets duo Elisa Longo Borghini och Lizzie Deignan i dessa områden. Hon kommer också att fokusera på Giro Donne och Tour de France Femmes nästa säsong.Spratt sa att hon motiverades av överföringen till Trek-Segafredo på grund av teamets filosofi och hon har beundrat dess tillväxt och framgång sedan lanseringen 2019.” Från det första året i damlaget kände jag verkligen att de var ett lag som höjde nivån på professionalism och stöd för kvinnor. Jag älskar att teamet har en så stark vision och värderingar och därför känns det som en dröm för mig att bli en del av ett så speciellt team, säger Spratt.– Jag känner mig ambitiös inför de kommande två säsongerna. Jag vet att jag i det här laget kommer att ha en bra balans mellan att gå för resultat och jobba hårt för mina lagkamrater. När en lagkamrat vinner känns det lika bra som någon av mina egna vinster och det är något speciellt med cykling. – Det är också därför jag inte alls är orolig för att vara med i ett team med så många starka ryttare. En av mina favoritsaker med racing är hur vi kan jobba tillsammans som ett lag och använda våra siffror bra taktiskt även i finalen. Jag tror att vi kommer att ha en riktigt stark klättergrupp nästa säsong så jag ler redan vid tanken på några av de tuffaste endagsloppen och tourerna och vad vi kan åstadkomma tillsammans där.”