Varje poäng spelar roll när det gäller WorldTour-överlevnad och när kampen intensifieras i den här tävlingssäsongens sista glöd påverkar UCI:s nedflyttningssystem deras egna väg-VM. Movistar-ryttaren Matteo Jorgenson är den senaste ryttaren som har stoppats från att tävla i Australien av sitt lag.”Jag ville göra det och jag blev uttagen, men laget kan inte låta mig åka”, säger han till Cyclingnews före den tredje etappen av Tour of Britain – han lämnade loppet en dag senare före starten av den fjärde etappen. Det är samma scenario för hans rutinerade lagkamrat Alejandro Valverde. Movistar ligger för närvarande cirka 300 poäng över Lotto Soudal och därmed potentiell nedflyttning, även om de kommer att få en värdefull buffert om Enric Mas slutar på podiet i Vuelta a España.”Jag förstår helt och hållet – vi befinner oss i en situation där jag är bland de tio bästa i poäng för laget, så för mig att åka till VM skulle det innebära att jag förlorar två eller tre veckors tävling … Jag skulle förmodligen förlora sju eller åtta endagarslopp, som är superviktiga i poängstriden. Det är lite synd, men jag vill bara göra det bästa av det och försöka vinna ett lopp.”Den genialiska Idaho-mannen har istället en rad italienska 1.Pro- och 1.1 endagslopp på sitt schema. Seger i ett av dem skulle vara värt 200 respektive 125 poäng.”Nedflyttningssystemet byggdes för att få stora lag till de mindre tävlingarna, för att försöka tvinga oss att vilja åka till små tävlingar i Belgien eller Italien, som vi tidigare inte hade någon anledning att åka till”, säger Jorgenson.”Det byggdes med goda avsikter, men att gå vidare och använda det för något helt annat? För att utsätta team för risker? Jag tror inte att många människor inser när lag blir nedflyttade att dessa sponsorer betalar för att vara WorldTour. Det finns ingen trygghet i att ett lag fortsätter när man tar ner dem till Pro Conti.”I slutändan orsakar du kanske att lag läggs ner. Det är en svår situation. Men det är så det är och vi visste om det, det finns ingen ursäkt. Vi ska försöka göra det bästa av det.”Det har varit en säsong med två halvor för det tredje årsproffset. En riven hamstring i Paris-Nice innebar tre månaders uppehåll från tävlingarna, men uppehållet gjorde att han kunde bygga upp Tour de France, där han var nära en etappseger. Jorgenson hade två fjärdeplatser – på etapp 10 i Megève, meter bakom Magnus Cort, och etapp 16 i Foix, där Hugo Houle (Israel-Premier Tech) vann solo.”Det var en bra Tour. Efter lite eftertanke var den superpositiv. Det fanns inte mycket mer jag kunde ha gjort. När jag försöker se tillbaka på dessa etapper tycker jag att jag gjorde ett bra jobb och det var komplicerat att försöka vinna”, sade han.Under en uppfriskande period hemma i USA efter loppet tittade han noga på utbrytaretapperna igen för att få framtida insikter.”Jag försökte analysera vad jag objektivt sett kunde ha gjort annorlunda. När man är med i loppet ser man saker och ting annorlunda, man ser inte hela situationen”, sade Jorgenson. ”När jag tittade tillbaka såg jag det taktiska perspektivet, de saker jag gjorde bra och de saker jag missade. Det hjälpte mig mycket. I framtiden behöver jag bara vara lite mer medveten i finalen. I ett par av etapperna var en del av det tur, en del av det var att följa rätt drag.”Jorgenson håller fortfarande på att upptäcka vilken typ av ryttare han är, efter att ha slutat bland de 20 bästa i så olika lopp som Milano-San Remo, Paris-Nice och Tour de France.”Jag vet inte hur jag ska ta reda på det”, säger han. ”Jag är i en storlek där det förmodligen inte kommer att vara möjligt att vara en ren klättrare och försöka göra GC i en Grand Tour, där du måste göra en viss watt per kilo flera dagar i rad, bara på grund av hur lång. [1.9 metres] Jag är. När man tittar på siffrorna är det inte logiskt.”Men jag kan se att jag klättrar bra och det är en av mina styrkor. Så på vägen framåt har det verkligen inspirerat mig att vara med i brytningen ett par gånger i Touren. Det fick mig att vilja försöka göra det mer. Att bara förlora tid på GC med flit i början och satsa på dessa etapper.”Det är en rolig kamp, en rolig utmaning. Du måste verkligen använda din hjärna och lösa ett pussel. Det är slumpmässigt och det finns många faktorer, det är alltid spännande.”