NEW YORK (AP) – Casper Ruud har fortfarande en chans att bli mästare i U.S. Open – och den första norrmannen som innehar en förstaplats – med sin första resa till kvartsfinalen. Han tar sig an den 13:e-seedade italienaren Matteo Berrettini efter att båda spelarna vunnit sina matcher i fjärde omgången på söndagen.

Den femte-seedade Ruud, som redan är den förste norrmannen att delta i tredje och fjärde omgången i US Open, avancerade med en seger på 6-1, 6-2, 6-7 (4), 6-2 över Corentin Moutet.

Berrettini nådde kvartsfinalen i U.S. Open med en seger på 3-6, 7-6 (2), 6-3, 4-6, 6-2 över Alejandro Davidovich Fokina från Spanien.

Ruud måste nå finalen för att åtminstone ha möjlighet att bli den högst rankade spelaren i herrtennis. Den 23-årige Ruud, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz och nuvarande nummer ett Daniil Medvedev är de enda spelare som kan avsluta turneringen som världens högst rankade spelare. Ruud är rankad som nummer 7 i världen.

Ruudd använde 43 vinnare för att ta hem segern i sin första match på Arthur Ashe Stadium.

”Det har varit en dröm för mig att spela på den här banan åtminstone en gång i min karriär”, sade Ruud under en intervju på banan. ”Nu har jag en seger här också, så jag kan berätta för mina framtida barn och barnbarn att jag spelade här och det blir en rolig historia att berätta. Det var fantastiskt.”

På söndag möter den försvarande mästaren och nummer ett Daniil Medvedev den 23:e seedade Nick Kyrgios i ett möte på Arthur Ashe Stadium där vinnaren bör vara storfavorit att nå finalen. Coco Gauff, som är 12:e seedad, möter Shuai Zhang. Gauff, som var finalist i Franska öppna i år, försöker nå kvartsfinal i US Open för första gången i sin karriär.

Moutet föll till 0-8 i livet mot topp-10-motståndare men fransmannens vecka på Flushing Meadows var redan en framgång. Han blev den första lyckliga förloraren (en spelare som misslyckas med att ta sig ur kvalet men kommer in i huvudlottningen när någon drar sig ur) att nå den fjärde omgången i US Open.

Berrettini, Wimbledon-tvåan 2021, nådde för femte gången i rad kvartsfinalen i en Grand Slam-turnering. Han hoppade av Wimbledon i juni eftersom han testade positivt för COVID-19 och han missade även Franska öppna.

Berrettini slet under större delen av matchen men använde 18 ess och sex vinnande breakbollar för att avancera.

”Jag är verkligen stolt eftersom jag inte började matchen som jag ville”, sa Berrettini. ”Jag låg under med ett set och ett break. Jag hittade den rätta energin. Jag måste säga att jag var lite trött i fjärde och han spelade otroligt bra tennis. Jag förlorade det fjärde och jag tänkte ’okej, nu ska jag ge allt’.”

Ruud har ett övertag på 3-2 i karriären mot Berrettini.